Quantcast
„Конвоят на свободата“ доведе до безредици в Отава | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

„Конвоят на свободата“ доведе до безредици в Отава

Демонстрациите започнаха като мирни, но събраха хиляди съмнителни персонажи
9 595
 БГНЕС
Хиляди демонстранти се присъединиха към така наречения ''Конвой на свободата'', макар че температурата в канадската столица падна до -13 градуса

Полицията в Отава е започнала разследване след редица инциденти, включително появата на знамена със свастика и оскверняване на паметници, по време на протестите през уикенда срещу задължителните ваксини срещу Covid-19 и други мерки за обществено здраве. Хиляди демонстранти се присъединиха към така наречения ''Конвой на свободата'', макар че температурата в канадската столица падна до -13 градуса.

Протестите започнаха в събота и трябваше да бъдат мирни, за да изразят недоволството на шофьорите на камиони, които се противопоставят на изискванията за задължителни ваксини, и спечелиха съмнителни последователи, призоваващи за отпадане и на други правила за ограничаване на Covid-19. Задължителната ваксинация влезе в сила в Канада на 15 януари и изисква шофьорите на камиони, които влизат в страната, да бъдат напълно ваксинирани или да си направят тестове и да бъдат карантинирани. Премиерът Джъстин Трюдо каза пред репортери миналата седмица, че 90% от шофьорите в страната вече са ваксинирани. Подобно изявление дойде и от федерацията на канадските шофьори на камиони, която каза, че голям брой от протестиращите в Отава нямат връзка с индустрията. Повечето протестиращи са паркирали камионите си до парламента и отказват да помръднат, докато исканията им не бъдат чути. По последни данни в Отава са прстигнали 100 хил. камиона.

Полицията съобщи, че протестите са ескалирали много бързо и се е стигнало до оскверняването на редица паметници в столицата, както и до заплашително поведение от страна на протестиращите към полицията и случайни минувачи. Началникът на отбраната на Канада генерал Уейн Еър каза, че е видял протестиращи да танцуват върху паметника на Незнайния воин в Отава и да оскверняват Националния военен мемориал. Някои от протестиращите са носили обърнати надолу канадски знамена с надпис ''Свобода от задължителната ваксинация''. Кметът на Отава Джим Уотсън каза за Си Ен Ен, че група протестиращи са тормозили работещите в местен ресторант, след като персоналът им направил забелжка да носят маски.

Заради безредиците премиерът Джъстин Трюдо и семейството му напуснаха дома си в Отава поради опасения за безопасността, а новото им местонахождение се пази в строга тайна. 

Полицията съветва работещите в центъра на Отава да останат по домовете си в понеделник, а родителите да проверят дали училищата в района ще бъдат отворени. Полицията в канадската столица заяви, че разполага с екипи за разследване и събиране на доказателства за демонстрациите и че безредиците струват по 800 000 долара на ден.

Още

6 неща, които трябва да знаем за новата ковид вълна
Зреят бунтове заради ценовия скок на водата от 1 август

08.08.2022

ЙОАНА ПЕТРОВА

4196
В сряда започват нови протести #ГАZwithme пред президентството

07.08.2022

Обновена

8841