Медия без
политическа реклама

Кметът на Истанбул получи 2 г. и 7 месеца затвор за обида на ЦИК

Привържениците на основния съперник на Ердоган свикаха протестни демонстрации

15 Дек. 2022
Кметът на Истанбул сред привържениците си, които се събраха на демонстрация против присъдата
EPA/BGNES
Кметът на Истанбул сред привържениците си, които се събраха на демонстрация против присъдата

Присъдата на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който получи вчера две години и 7 месеца затвор и политическа забрана заради обида към високопоставени официални представители, предизвика дълбоко безпокойство и бурни протести, предаде БТА. Хиляди хора се събраха пред сградата на кметството, за да изразят недоволството си от присъдата срещу популярния кмет. Лидерите на 6-те опозиционни партии, обединени в опозиционния Народен алианс, организираха в Истанбул митинг в подкрепа на Имамоглу.

Имамоглу, който е представител на основната опозиционна Народнорепубликанска партия, беше изпратен на съд във връзка с реч през 2019 г., в която казва, че тези, които са анулирали местните избори в Истанбул по онова време - т.е. ЦИК, са "глупаци". Той спечели местните избори през 2019 г. с малкa преднина пред своя съперник от управляващата Партия на справедливостта и развитието и след като тези резултати бяха анулирани, спечели повторния вот с по-голяма подкрепа. В речта си тогава Имамоглу заяви: "Тези, които анулираха изборите на 31 март, са глупаци". 

След решението на съда вчера лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдарогу прекъсна визитата си в Германия и се върна в Истанбул, за да заяви подкрепа за истанбулския кмет.

„Продължавайте да се усмихвате. Гледайте на живота с усмивка. Президентът не ни натъжава. Защото сме прави. Докато сме прави, винаги трябва да се усмихваме“, каза Кълъчдароглу.

Решението предизвика реакции не само сред опозицията, но и сред видни личности от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

”Присъдата затвор подплати кандидатурата на Имамоглу. Не 6-странната маса (така се наричат популярно лидерите на опозиционния Народен алианс - б.а), а съдът се оказа този, който ще определи нашия възможен опонент на изборите“, коментира Шамил Таяр, член на Централния комитет на ПСР.

Изявлението на Таяр е свързано с това, че кметът на най-големия турски мегаполис е ключов опонент на президента Реджеп Тайип Ердоган за президентските и парламентарни избори, които ще се състоят през 2023 г.

Бюлент Арънч, който е съосновател на ПСР заедно с Ердоган и Абдуллах Гюл, реагира много остро и нарече решението на съда ”срамно и разочароващо“. В Туитър Бюлент Арънч написа: „Докато тази грешка не бъде поправена, политическите последици от решението само ще проправят пътя за изграждане на силен кандидатски профил срещу Партията на справедливостта и развитието“.

"Днешното съдебно решение е голяма несправедливост не само срещу Екрем Имамоглу, но и срещу Турция. Волята на нацията е над всичко останало. Вярвам, че висшите съдилища ще поправят тази грешка", заяви бившият президент Абдуллах Гюл.

Присъдата на Имамоглу предизвика реакции и в чужбина.

„Това несправедливо наказание е против човешките права, основните свободи и върховенството на закона“, се казва в изявление на кабинета на президента на САЩ Джо Байдън, което цитира турската телевизия Хабертюрк.

Продължават да постъпват протестни реакции и в защита на Имамоглу от юристи, интелектуалци, хора на изкуството, артисти, изпълнители от всички краища на страната.

Критици твърдят, че решението на съда е политическо и цели да елиминира Имамоглу, който е един от най-силните опоненти на Ердоган.

Делото бе отлагано няколко пъти. Кметът отрече да е обиждал високопоставени официални представители.

Имамоглу настоя, че думите му са били отговор към вътрешния министър Сюлейман Сойлу, който го е нарекъл "глупак" и го е обвинил, че е критикувал Турция по време на посещение в Европейския парламент.

Решението на съда бе обявено след 4-часово прекъсване на заседанието. Турски медии твърдят, че в хода на заседанието е бил сменен един съдия.

Решението подлежи на обжалване.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата