Quantcast

Медия без
политическа реклама

Китай търси как да помогне на Русия, без да попадне под санкции

03 Юни 2022
БГНЕС

Президентът на Китай Си Дзнипин е наредил на сътрудниците си да намерят начин да помогнат на Русия, без Китай да попадне под американски санкции, съобщи The Washington Post, позовавайки се на източници от Китай и САЩ. 

От началото на войната Русия многократно моли Китай за по-голяма помощ - финансова и технологична. Китайски чиновник, запознат с преговорите, съобщава, че може да ги окачестви "като много напрегнати" : Разбираме затрудненото положение на Русия, но не можем да пренебрегнем собствената ни ситуация. Китай винаги ще действа в интерес на собствения си народ". 

Китай поддържа Русия на дипломатическия фронт - Пекин публично обвинява САЩ за конфликта и техните действия за разширяването на НАТО в Европа, смята санкциите за "незаконни", а при гласуванията в ООН Китай обикновено поддържа Русия. Но в Москва смятат тази подкрепа за недостатъчна. Един от източниците казва пред вестника, че войната в Украйна е продължила повече от очакванията на Китай. Пекин дал да се разбере на Москва, че прекратяването на боя "ще даде повече свобода за противодействие на санкциите и развитието на деловите контакти".

 

Ключови думи:

Китай, Русия, подкрепа

Още по темата