Quantcast
Китай пак отряза Русия за дълг в юани | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Китай пак отряза Русия за дълг в юани

Пекин не е готов да направи изключение за Москва, призна руски зам.финансов министър
8 616
 БГНЕС/ЕПА
Китай строго контролира парите, които чуждестранните инвеститори могат да влагат или изтеглят

Китай за пореден път отказа да разреши на Русия да пусне държавен дълг в юани. "Китайските власти не са готови да променят регулациите си, за да разрешат на своите инвеститори да инвестират в руски държавни книжа", каза руският зам. министър на финансите Тимур Максимов, цитиран от Moscow Times.

Китай разрешава на чуждестранните държави и фирми да пускат облигации тип "Панда". Те се продават на вътрешния пазар, но за да се изнесат парите от Китай, трябва специално разрешение. "Китай трябва да разреши на своите инвеститори да участват в закупуването на руски книжа, а след това трябва да даде разрешение за изтегляне на парите в чужбина", обясни Максимов. Според него Китай не е готов да направи това за Русия.

Идеята за държавни облигации в юани се обсъжда в Русия от момента на рязкото изостряне на отношенията със Запада през 2014 г. заради анексацията на Крим. Планираше се да се имитират книжа на стойност около 6 млрд. юани или 1 млрд. долара по стария курс. Първо това трябваше да стане през 2016 г., после - през 2017, после - през март 2019 г.

След началото на войната в Украйна правителството отново реанимира идеята, разчитайки да привлече парите на китайските инвеститори, които да заменят секналия западен капитал. Преди началото на войната чужденците притежаваха руски държавен дълг на стойност 2,95 трлн. рубли, контролирайки 1/5 от този пазар. Сега дефицитът ще трябва да се покрива без тях. При това "дупката" в бюджета ще е минимум до 2025 г., по прознози на МФ. През тази година разходите на руското правителство ще превишат приходите с 1,7 трлн. рубли, в 2023 — с 1,6 трлн., през 2024 — с 1,4 трлн., през 2025 т. — с 1,3 трлн.

Ключови думи:

Китай, Русия, дълг, юани

Още

"Индипендънт": Вълната от протести в Китай е предреволюционна

01.12.2022

1958
Украйна се обърна към ООН за закрила от руския терор

24.11.2022

2401
САЩ искат конфискация за санкционирания и в България Малофеев

01.12.2022

1825