Медия без
политическа реклама

Киев може да падне до 2-3 дни, ако Русия атакува

Сметките са на "Вашингтон пост" и украински медии

06 Февр. 2022Обновена
БГНЕС

Ако има пълномащабна военна инвазия на Руската федерация на територията на Украйна, Киев може да падне след 72 часа, а 15 000 украински и 4 000 руски военнослужещи да загинат. Това пише украинското издание "Главред", цитирано от агенция "Фокус". Според вестника няколко конгресмени от САЩ са обезпокоени, че администрацията на президента Джо Байдън не е реагирала достатъчно бързо и не е предоставила на украинската държава противовъздушни ракетни системи и реактивни системи за залпов огън, които да защитят страната при руска военна намеса.

Изданието се позовава на Fox News, според която сметката за 72-та часа е направена от началника на Съвместното командване на началник-щабовете генерал Марк Мили. В отговор на тези опасения представители на Белия дом са заявили, че значителни доставки на оръжие могат да бъдат използвани като претекст за военна инвазия от Русия. Посочва се също, че САЩ се подготвят за сериозна миграционна криза, свързана с възможната поява на бежанци.

Междувременно Washington Post написа, че Русия е пред завършване на подготовката за военна инвазия в Украйна, позовавайки се на източник от американското развузнаване. Според техните данни Киев може да падне за 2 дни, като в този случай от страната могат да избягат до 5 милиона души. Опасенията на експертите нарастват на фона на факта, че Москва продължава да съсредоточава войски близо до границите на Украйна и Беларус. По-рано агенция Ройтерс публикува материал, че Русия може да предприеме атака срещу Украйна след 15 февруари.  

 

ОТГОВОР

"Твърденията на Съединените американски щати са глупости. Все едно ние да кажем, че за седмица Вашингтон може да превземе Лондон и това ще отнеме живота на 300 хил. души. Това е пълна лудост и нарочно буди притеснение", веднага последва отговор от руска страна. Изказването принадлежи на първия заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски, цитиран от ТАСС. 

Украинският министър на отбраната Алексий Резников на свой ред заяви в интервю за италианския вестник La Repubblica, че не вижда текущи военни заплахи от Русия. "Рано или късно това може да се случи, но момента опасност няма. Първо говореха за януари, сега за февруари, някой вече говори за пролетта“, каза министърът по повод прогнозите на редица западни разузнавателни агенции. "Няма да се сражаваме, но ако ни нападнат, ние ще очакваме това и ще сме се подготвили", добави той.

Резников увери също, че Киев не подготвя атака срещу Крим, Луганск и Донецк. "Няма да атакуваме, в Крим, Луганск, Донецк живеят украинци и те биха били в опасност", каза министърът.

Още по темата