Медия без
политическа реклама

Киев: Макрон унижава Франция, като пази от унижение Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба разкритикува френския подход към Путин

05 Юни 2022
EPA/BGNES
Дмитро Кулеба

Външният министър на  Украйна Дмитро Кулеба разкритикува подновения призив на френския президент Еманюел Макрон да не бъде унижавана Русия, за да може да се преговаря с нея за мир, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според Кулеба поведението на Макрон може само да унижи Франция.

"Призивите да се избягва унижаването на Русия могат само да унижат Франция или всяка друга страна. Защото Русия е тази, която се унижава. Ние трябва по-добре да се фокусираме върху начина, по който да поставим Русия на мястото й. Това ще донесе мира и ще спаси живота на хората", написа в туит Кулеба.

Макрон в интервю за регионални издания в петък повтори свое изказване от по-рано през пролетта, че не трябва Русия да бъде унижавана, за да може в деня, в който сраженията бъдат преустановени, да се изгради път за излизане от кризата чрез средствата на дипломацията. Това предложение още първия път бе зле посрещнато в Източна Европа.

Макрон е един от малкото световни лидери, които се опитват да поддържат диалог с руския президент Владимир Путин.

Завчера Макрон заяви, че е казал на Путин, че е допуснал историческа и фундаментална грешка за народа си, за себе си и за историята, като е нахлул в Украйна.

Още по темата