Медия без
политическа реклама

Израел започна да наводнява тунелите на Хамас

12 Дек. 2023
БГНЕС

Според американски служители, информирани за операциите на израелските военни, израелските военни са започнали да изпомпват морска вода и да наводняват огромния комплекс от тунели на Хамас в Газа, което е част от интензивните усилия за унищожаване на подземната инфраструктура на групировката, съобщи Wall Street Journal.

Действието по заливане на тунелите с вода от Средиземно море, което е в начален етап, е само една от няколкото техники, които Израел използва, за да се опита да прочисти тунелите и да ги унищожи.

Говорител на израелския министър на отбраната отказа да коментира, като заяви, че операциите в тунелите са класифицирани, допълва вестникът.

Израелски служители твърдят, че огромната подземна система на Хамас е ключова за операциите й на бойното поле. Според тях системата от тунели се използва от Хамас за маневриране на бойците по бойното поле и за съхранение на ракетите и боеприпасите на групировката, а също така позволява на лидерите на групировката да командват и контролират своите сили. Израел също така смята, че някои заложници са държани в тунелите.

Някои служители от администрацията на Байдън изразиха загриженост, че използването на морска вода може да не е ефективно и да застраши снабдяването на Газа с прясна вода. През 2015 г. Египет използва морска вода, за да наводни тунели, управлявани от контрабандисти, под граничния пункт Рафа с Газа, което предизвика оплаквания от фермерите наблизо за повредени култури.

Други американски служители обаче твърдят, че техниката може да помогне за унищожаването на части от тунелната мрежа. 

Ключови думи:

Газа, Хамас, тунели

Още по темата