Медия без
политическа реклама

Израел взриви най-големия тунел на "Хамас"

Палестинската терористична мрежа губи възлова инфраструктура

05 Март 2024
Преди взривяването тунелът бе щателно претърсен
ЕПА/БГНЕС
Преди взривяването тунелът бе щателно претърсен

Израелската армия съобщи, че е разрушила най-големия тунел на "Хамас", откриван някога в Ивицата Газа, предадоха ДПА и БТА.

Съоръжението, което има няколко разклонения и е било открито в северната част на крайбрежния анклав в средата на декември, беше проучено и разрушено през последните седмици, обявиха днес израелските военни.

Армията публикува видео, което показва взривени части от тунела, а също войници да запечатват други участъци с бетон. Изнесените данни не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха, че тунелът е бил достатъчно широк, за да може през него да премине автомобил. Цялата разкрита и разрушена подземна мрежа е с обща дължина от над 4 км и е прокопана на дълбочина от 50 м.

Системата от тунели се намира на 400 м от граничния пункт "Ерец" между Израел и Газа, но не навлиза на израелска територия, уточни ЦАХАЛ.

Според израелските военни основен принос за изграждане на мрежата има Мохамед ас Синуар, брат на лидера на "Хамас" в ивицата Газа Яхия ас Синуар.

Израелски медии съобщиха, че през тунела се стига до "Джабалия", бежански квартал в Северна Газа, смятан за бастион на "Хамас".

 

Israeli forces battling Hamas said they had uncovered an unusually large concrete and iron-girded tunnel at the Gaza-Israel border, designed to transport car...

 

Ключови думи:

Газа, тунел