Медия без
политическа реклама

Израел одобри сделката с "Хамас"

Тел Авив публикува списък с 300 затворници, които могат да бъдат освободени срещу пуснати заложници

22 Ноем. 2023Обновена
Jerusalem post

Правителството на Израел одобри сделката с "Хамас", която беше подготвена от Катар, Египет и САЩ. Част от подробностите по сделката бяха обявени от външно министерство на Катар.

Сделката ще включва освобождаване на 50 израелски заложници (вероятно 30 деца, 8 майки и 12 възрастни жени) и прекратяване на огъня за четири дни.

Израел вероятно ще освободи до 150 палестинци, също жени и непълнолетни момчета, които в момента са в затворите на Израел по обвинения за тероризъм. Сред освободените заложници ще има само израелски граждани или хора с двойно гражданство, на този етап няма да бъдат включени чуждестранни граждани. Възможно е да бъде направено изключение за 3-членно американско семейство.

По време на прекратяването на огъня “Хамас” ще работи за намиране на допълнителни заложници, държани от други групи, включително “Ислямски джихад”, а Израел ще допусне вноса на гориво в Ивицата Газа. Сделката може да подобрена, като за всеки допълнително освободени 10 заложници примирието ще бъде удължено с 1 ден.

Израелското министерство на правосъдието вече публикува списък с 300 затворници, които могат да бъдат освободени, ако "Хамас" освободи повече заложници. Повечето от тях са мъже - 274, като по-голямата част са на възраст 17-18 г. Те са били задържани тероризъм, вкл. хвърляне на бомби, изготвяне на взривни вещества, нанасяне на тежки телесни повреди и палежи на националистическа почва. "Хамас" също изпрати списък с 50 заложници, които ще освободят, съобщи радио Kan. Те ще бъдат освободени в 10 групи по 5 човека.

Според Human Rights Watch в израелските затвори има около 7000 палестинци, в това число 200 жени и 60 деца.

Израел не одобри лесно сделката, тъй като част от крайните религиозни фракции бяха против каквото и да е споразумение с палестинците. 

Накрая целият кабинет подкрепи сделката с изключение на трима министри от религиозната партия Otzma Yehudit (Еврейска сила), ръководена от министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир. Разширеният кабинет и ЦАХАЛ обаче дадоха зелена светлина за сделката, която вероятно ще стартира в четвъртък и ще действа до неделя, тъй като на теория решението на правителството за сделката може да се обжалва в срок от 24 часа пред Върховния съд.

„Няма да спрем след прекратяването на огъня“, заяви премиерът Нетаняху в началото на заседанието снощи. "Бих искал да поясня – ние сме във война и ще продължим войната, докато не постигнем всичките си цели: да премахнем "Хамас", да върнем всички заложници и да гарантираме, че повече няма да има заплаха за Израел от Газа", добави той.

Министър Бени Ганц заяви в началото на срещата, че сделката „е трудна и болезнена от човешка гледна точка, но това е правилната сделка“.

Ключови думи:

сделка, Израел, Хамас