Медия без
политическа реклама

Издирваният от Скопие за жестокото двойно убийство е арестуван в Турция

Люпчо Палевски-Палчо е бил и в България, но не е задържан, защото към този момент не е издирван от Северна Македония

06 Дек. 2023Обновена
Люпчо Палевски-Палчо
Люпчо Палевски-Палчо

Организаторът и пряк извършител на двойно убийство в Северна Македония Люпчо Палевски-Палчо е арестуван в Турция, съобщи вътрешният министър на РСМ Оливер Спасовски, цитиран от БТА. Палевски е арестуван  в турския град Балъкесир, докато се е разхождал по централна улица, допълва БГНЕС. Процедурата по екстрадицията му е започнала, допълва министърът. По думите му делото слещу петимата обвиняеми за двете убийства е с обем 100 страници и е внесено в прокуратурата. По него обвинени са 5 човека, от които един за организиране и извършване на отвличане и убийство, трима за съучастие в отвличане и убийство и  един за оказване на помощ при отвличане. Полицията е открила  два пистолета, за които експертиза трябва да се потвърди дали са оръжията с които са извършени убийствата, обяви Спасовски. 

Снощи стана ясно, че издирваният като заподозрян за жестокото убийство на 14-годишната Ваня Гьорчевска, разтърсило Северна Македония, все пак е бил в България. Това стана ясно от думи на българския вътрешен министър Калин Стоянов пред Би Ти Ви в Брюксел. 

Ден по-рано македонският вътрешен министър Оливер Спасовски обяви, че издирваното лице е напуснало страната, отишло е в Сърбия и после  се е прехвърлило в България. От българското МВР, цитирано от БТА, обаче обявиха веднага, че няма данни лицето да е на българска територия, както и че липсва информация то да е обявено за международно издирване.

Във вторник обаче става ясно, че лицето е влязло в България през Калотина в първите часове на 2 декември. "Няма абсолютно никакъв пропуск от нашите органи. Към момента, в който е влязъл през Сърбия той не е бил обявен за общодържавно издирване. Няколко часа по-късно той напуска пределите на България в посока Турция", обяви Стоянов и добави: "Моята информация е, че той е обявен за издирване от снощи (4 декември -б.р.). От думите на вътрешния министър обаче така и не стана ясно защо МВР не даде тази информация веднага.

Часове по-рано македонското МВР, цитирано от БТА, обяви че заподозреният като основен организатор на отвличането и убийството на 14-годишното момиче от Скопие и на 74-годишeн мъж от Велес Люпчо Палевски-Палчо се издирва с международна заповед.

Северна Македония бе разтърсена от убийството на 14-годишната Ваня Гьорчевска, чието тяло би открито с огнестрелни рани и с вързани ръце и крака в чувал. Момичето е било похитено преди няколко дни. Според разследващите бащата е дал информация на похитителите, когато момичето е излязло от вкъщи, за да отиде на училище. Той и трима от похитителите са били задържани.

Целта на отвличането е била изнудване за пари от майката, която е разведена със съпруга си. Според разследващите похитителите са изпаднали в паника, че са следени и са решили да убият момичето. 14-годишното дете е застреляно с пистолет и заровено.

Веднага след като тялото на момичето бе открито, властите в Скопие дадоха пресконференция, на която бяха изнесени подробности за трагедията. Именно на нея Спасовски обяви, че роденият на 12 декември 1964 г. в Скопие Палевски е напуснал Северна Македония на 30 ноември с автомобил, придружен от адвоката си и се е отправил към Белград, а на следващия ден - за България. 

В интервю за телевизия Телма, адвокатът на Палевски  каза, че го е закарал до Белград, тъй като Палевски нямал автомобил и се върнал обратно, а Палевски му казал, че отива на преглед и „ако всичко е наред ще се върне обратно, а ако не е - ще замине за Истанбул”.

Заради многобройни медийни въпроси, от МВР в Северна Македония изпратиха съобщение, в което се казва, че през 2019 г. срещу Палевски е повдигнато наказателно дело за незаконно подслушване и звукозапис, както за унижение на полицейски служители. През 2020 г. е подаден сигнал за незаконно притежаване  на оръжие или взривни вещества и неспазване на здравните разпоредби по време на епидемия, през 2005 г. - за злоупотреба със служебно положение и власт и подправяне на документи, през 2002 г. - за невярно съобщаване за извършено престъпление, а през 2000 г. - за укриване на данъци.

Палевски е лидер на партия „Десна” и организатор на протестите пред българското посолство през лятото на 2022 г., след като беше обявена договорената преговорна рамка. Според министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски и останалите заподозрени за отвличането и убийството на 14 годишното момиче са членове на същата партия, която се обявява против НАТО и ЕС.

Палевски е противоречив бизнесмен, а името му за първи път става популярно, когато градоустройствените планове на скопския квартал Дебър Маало, от където е и отвлечено момичето, се променят и от малки фамилни къщи в сърцето на Скопие започват да никнат сгради, а сградата пред която бе отвлечено момичето е построена от Палевски, пише изданието „360 градуса”, пише БТА.

Междувременно бащата на 14-годишната Ваня Гьорчевска, за когото на пресконференцията беше казано, че е посочил на Палевски кога момичето излиза само от дома си, беше доведен в съда в Скопие по предварителното производство. Прокуратурата иска неговото задържане под стража, както и за останалите трима арестувани, съобщават медиите в Северна Македония. 

Според македонските власти и медии има връзка между убийството на 14-годишното момиче и това на 74-годишен мъж. Ваня Горчевска е била в неизвестност от 27 ноември и в неделя е открита мъртва край Велес. Сцената на местопрестъплението е край село Бразда, недалеч от град Велес. Всичко започва на 24 ноември - 74-годишният бръснар от Велес Панче Жежовски е отвлечен и убит за дълг от 500 евро към един от извършителите на престъпленията. Именно с автомобила на 74-годишния мъж е отвлечена и Ваня Горчевска.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата