Медия без
политическа реклама

Ирландия арестува петима българи от кораба с кокаин

Продължава претърсването, а полицията твърди, че дрогата е натоварена в Бразилия

22 Дек. 2023Обновена
Корабът "Верила"
Скрийншот bTV видео
Корабът "Верила"

Полицията в Ирландия арестува петима български граждани във връзка със случая с открития кокаин на българския кораб "Верила", предава Би Ти Ви, като се позовава на ирландската полиция и българското МВР. 

Петимата мъже са на възраст 50, 46, 44, 41 и 35 години. Те са арестувани за контролиран внос на наркотици. Всички са задържани в участъците на националната полиция в дивизия Лимерик.

Продължава претърсването на плавателния съд, което се ръководи от служители на приходната митническа служба.

кг кокаин са намерени на борда на кораба "Верила", който е задържан в Ирландия по подозрение за трафик на наркотици.  Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, цитиран от БГНЕС.

Българският кораб "Верила", плаващ под малтийски флаг, бе задържан в пристанище Лимерик в  Ирландия на 19 декември. Той е бил идентифициран от служители на данъчните служби като потенциално използван за контрабанда на кокаин. При проверката са открити над 300 кг висококачествен кокаин, а според българските власти те са 500 кг. 

На борда на кораба е бил 18-членният екипаж със 17 българи и един украинец. Ирландската полиция обявила пред Би Ти Ви, че кокаинът вероятно е натоварен от Бразилия и е бил предназначен за европейския пазар. Стойността му e между 20 и 35 млн. евро, но пласиран на улицата от дилърите - вече струва над 100 милиона евро.

Параходство Български морски флот" АД е информирано от Властите в Ирландия, че продължава специализираната полицейска акция по претърсване на кораба. Към момента петима члена от екипажа са арестувани. 

По-късно БМФ потвърди за арестите в официална позиция. "Параходство Български морски флот" АД е информирано от Властите в Ирландия, че продължава специализираната полицейска акция по претърсване на кораба. Към момента петима члена от екипажа са арестувани", пише в нея. Там се изразява готовност да се "окаже пълно съдействие на всички компетентни власти и органи за разкриване на обективната истина, като се надява по отношение на виновните лица да бъде приложена цялата строгост на закона и те да изтърпят съответните наложени наказания".

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?