Медия без
политическа реклама

500 кг наркотици са открити на кораба "Верила"

Задържани са 17 българи и един украинец, каза вътрешният министър Калин Стоянов

21 Дек. 2023Обновена
FB/www.vesselfinder.com
Корабът "Верила"

500 кг кокаин са намерени на борда на кораба "Верила", който е задържан в Ирландия по подозрение за трафик на наркотици. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, цитиран от БГНЕС. От думите му се разбра още, че 17 са задържаните българи от екипажа, 1 е украинец.

Ирландските власти са поискали информация от МВР за самоличността на задържаните. По случая работи и Министерството на външните работи, допълни и вицепремиерът Мария Габриел.

Корабът на БМФ "Верила" плава под малтийски флаг. 

Ръководните лица на борда са българи, а останалата част от екипажа е от Мианмар. Пристанището, в което е извършено задържането, е Фойнс, графство Лимерик.

Кокаинът, за който се предполага, че е с високо качество, са открити във вторник в бала. Тя е била допълнена с помощно средство, което ѝ позволява да плава на повърхността, както ѝ е прикрепен GPS маяк. Кокаинът бил във водонепроницаеми торби със спасителни жилетки. 

Това е известен метод за доставяне на дрога, като балата се хвърля зад борда, а друг кораб или катер я открива по сигнала и я прибира. Цената на тон кокаин е 35 млн. евро съгласно цените при продажба на дребно на улицата (около 70 000. евро за килограм), пише "Айриш таймс". Изданието допълва, че оценката може да се окаже още по-висока - между 60 и 105 млн. евро - заради признаците за много чист кокаин, който се "разрежда" с други вещества и така крайният обем, достигащ до дилърите, е по-голям.

"Верила" е съвсем нов съд - построен през 2022 г. в Китай, като част от нова серия 32 150-тонни кораба за насипни товари на БМФ. Строителството е финансирано с помощта на Bank of China.

По данни на сайта за морски трафик vesselfinder на 8 декември той е отплавал от Хамилтън, Канада. Преди това е бил в Квебек, а още по-рано - в Сантос, Бразилия.

Още по темата