Медия без
политическа реклама

Иран: Смъртта на №2 в "Хамас" ще разпали съпротивата срещу Израел

Зам.-шефът на "Хамас" бе убит при израелски удар в Бейрут

03 Яну. 2024Обновена
ЕПА/БГНЕС
Салех ал Арури

Иран заяви, че убийството на високопоставения представител на "Хамас" Салех ал Арури при удар на израелски безпилотен самолет в Ливан ще разпали още повече съпротивата срещу Израел, съобщиха Ройтерс и БТА, като цитират ирански държавни медии.

"Кръвта на мъченика несъмнено ще разпали нова вълна на съпротива и мотивация за борба срещу ционистките окупатори не само в Палестина, но и в региона и сред всички търсещи свобода по света", каза говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани.
Той също така осъди нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Ливан от страна на "агресивния ционистки режим".

Премиерът на Палестинската автономия Мохамад Ибрахим Щайе също осъди убийството на Ал Арури, предаде Франс прес. Въпреки че ислямисткото движение "Хамас" и палестинските власти са в конфликт от 2007 г., Щайе "осъди убийството, извършено в южно предградие на ливанската столица Бейрут тази вечер. "Заместник-председателят на политическото бюро на "Хамас" беше убит заедно с двама свои спътници", отбеляза палестинският премиер.

Той определи удара като "престъпление, извършено от известни престъпници", и предупреди "за рисковете и последствията, които може да настъпят", се казва в изявление на неговата канцелария.

Преди това "Хамас" потвърди, че неговият заместник-ръководител е бил убит при израелски удар в Бейрут, като съобщението беше разпространено от медиите на движението. "Мъченическа смърт застигна заместник-председателя на политическото бюро на "Хамас", шейх Салех ал Арури, при ционистки удар в Бейрут", посочи движението в съобщение, излъчено от официалния му канал, телевизия "Ал Акса". За гибелта на Ал Арури при израелски удар с дрон в шиитското предградие на Бейрут Дахиех потвърди и източник от движението пред ТАСС.

По информация на източника са загинали още петима активисти на групировката, намиращи се в същата сграда. Броят на ранените се уточнява. 

Салех ал Арури е бил убит заедно с телохранителите си при израелски удар по офиса на "Хамас" в едно южните предградия на ливанската столица, бастион на проиранската "Хизбула", съобщи служител на ливанската служба за сигурност. А ливанската новинарска агенция уточни, че по време на удара в сградата е имало среща на палестински фракции.

Фотограф на АФП на мястото на инцидента видя разрушени от взрив два етажа от сграда и повредени автомобили в района, към който се насочват линейки.
     
Салех ал Арури, обвиняван от Израел, че стои зад многобройни нападения, беше избран за заместник на Исмаил Хания в политическото бюро на "Хамас" през 2017 г. След като прекарва общо почти 20 години в израелски затвори, той е освободен през 2010 г. при условие че ще отиде в изгнание, и оттогава живее в Ливан, посочва АФП. Ал Арури се смята за втория по ранг човек в групировката.

Убийството на Ал Арури няма да накара "съпротивата да се огъне", заяви "Хамас" в отговор на атентата. Движението разпореди на посредниците си да се оттеглят от преговорите за размяна на заложници и евентуално примирие в Газа.