facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Иран се закани на Гърция

Техеран обяви, че ще отговори по "ясен и решителен начин", ако Атина даде на САЩ за ползване свои бази
Обновена
18 143
 EПА/БГНЕС архив

Иран предупреди Гърция срещу използването на бази на нейна територия за агресия срещу Техеран и ще отговори по „ясен и решителен начин“, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от Агенция Фокус.

Посолството коментира статия, публикувана в Kathimerini на 6 януари, в която се казва, че „Гърция ще има някакво участие“ в случай на американска операция срещу Иран, „макар и не с военен кораб… поради изключително крехкия баланс“ в региона на Източното Средиземноморие. В същата статия се казва, че въоръжените сили на САЩ усилват присъствието си във военната си база в Суда на остров Крит.

„Ислямска република Иран даде ясно да се разбере, че в случай на война, водена от САЩ срещу страната, използването на военни бази от която и да е държава на американския нашественик ще се счита за враждебен акт и Иран си запазва правото да отговори по ясен и решителен начин “,  се казва в писмо на иранското посолство в Атина в писмо, изпратено до Kathimerini. То е публикувано на 10 януари в графата„ Читателски писма “.

„Имайки предвид приятелските, традиционните и историческите отношения между двете страни, Иран и Гърция, и липсата на различия или напрежение между тях през последните векове, ние вярваме, че това изявление не може да бъде официалната позиция на гръцкото правителство и нашите исторически приятелски отношения ще продължат и в бъдеще“, се добавя в писмото.

ДИАЛЕКТИКА

Само преди няколко месеца САЩ се заканваше на Гърция заради Иран. Тогава бе обявено, че Съединените щати са уведомили гръцкото правителство, че всякакви опити да бъде оказана помощ на иранския танкер, освободен от Гибралтар и плаващ към Гърция, ще бъдат смятани за материална подкрепа за чуждестранна организация, определена от САЩ като терористична. По онова време танкерът "Грейс 1", преименуван на "Адриан Даря 1", вдигна котва от Гибралтар в неделя и вчера плаваше към Каламата, Гърция, където се очаква да пристигне идната неделя.

Служителят казал, че като транспортира петрол за Сирия, танкерът подпомага Корпуса на гвардейците на ислямската революция, смятан от САЩ за терористична организация.

Той добавил, че Съединените щати са изложили тази своя категорична позиция пред гръцкото правителство, както и пред всички страни с пристанища на Средиземно море. Иран пък предупреди САЩ срещу всякакви нови опити да задържат в открито море иранския петролен танкер.

Ключови думи:

Иран, Гърция, закани, бази, САЩ
58

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Картонени корони "в чест" на клетвата на Лукашенко

24.09.2020

983 32
САЩ разшириха списъка с антируски санкции

23.09.2020

2189 25
Гърция и Турция отново са с рекордни нива на заразени

23.09.2020

Обновена

2758 2

Коментари

Страници

ЗЛАТИЯ

Иранците прекаляват.

грантоед

   Напротив. Всеки подпиндосник трябва да е наясно, че е потенциална и легитимна цел.

harmless
снимка на harmless

А толкова кремълски геостратези с български паспорти ни уверяваха, че заплахата от Иран за балканите е нищожна и измислица !

ppipi7766

Заплаха от Иран и перси няма, те не са агресори.

Заплаха от тормозен Иран и перси има във всяка точка на Земята.

3NT
снимка на 3NT

Макар да съм в Солун  не виждам  нищо нереднов заплахите  няма как да  си затвориш очите ако от съседния дувар ти хвърлят бомби. а подстрекателя е  зад океана.

Иранците са пичове но още трябва.

ЗЛАТИЯ

Бря, я колко шиити имало у форума ...и това в страна дето исляма е традиционно сунитски ! Тц ,тц,тц...

Baskerville
снимка на Baskerville

„Имайки предвид приятелските, традиционните и историческите отношения между двете страни, Иран и Гърция, и липсата на различия или напрежение между тях през последните векове, ние вярваме, че това изявление не може да бъде официалната позиция на гръцкото правителство и нашите исторически приятелски отношения ще продължат и в бъдеще“

Само имената приличат на някогашните. 

скайспирит

И ся кво? Ако не дай Боже заплахите се реализират, ще ходим ли да браним член 5 в Персийския залив? 

urupuchi

Не само в Персийския залив, но дори и в Хиндукуш, ако има нужда от теляци. 

peniko

Аз оня ден намекнах нещо по въпроса (като молитва), но сега ще продължа вашата мисъл: а какво ще правим, ако се окаже, че 5 члена са ни се наредили изотзад???......

Boris65

Гърция бързо ще наперадши Турция, Иран, Албания ... 

аман бе

Като се почне от Дарий и Ксеркс, мине се през "шепата спартанци" и Александър Велики, отношенията между двата народа са все "традиционно приятелски" и най-вече "исторически"...

geo_19

Като се почне от Дарий и Ксеркс, мине се през "шепата спартанци" и Александър Велики, отношенията между двата народа са все "традиционно приятелски" и най-вече "исторически"...

---

Александър е (северно)македонски.  Вече СМ е обещала, че ще защити света и Европа от III световна война.

 

https://www.youtube.com/watch?v=XW2IuUvgxkE&feature=youtu.be

urupuchi

Посолството коментира статия, публикувана в Kathimerini на 6 януари, в която се казва, че „Гърция ще има някакво участие“ в случай на американска операция срещу Иран, „макар и не с военен кораб… поради изключително крехкия баланс“ в региона на Източното Средиземноморие. В същата статия се казва, че въоръжените сили на САЩ усилват присъствието си във военната си база в Суда на остров Крит.
 

 

 

А как би реагирало гречкото посолство, ако в статия публикувана в ирански вестник се казва, че "Иран ще има някакво участие" в случай на индонезийска операция срещу Грийс, "Макар и не с военен кораб" и че въоръжените сили на Индонезия усилват присъствието си в няква военна база в Иран, м?

harmless
снимка на harmless

в случай на война, водена от САЩ срещу страната, използването на военни бази от която и да е държава на американския нашественик ще се счита за враждебен акт и Иран си запазва правото да отговори по ясен и решителен начин

САЩ имат над 800 бази в над 70 държави по света. Ако се базираме на последния 'шамар' срещу САЩ, най добре Иран да стрелят към Луната, че да не наранят някого, естествено, внимавайки за китайския луноход.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Анабазис.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Какви са отношенията на Гърция с Иран си е нейна работа.Проблемът е, че където е Гърция, там е и България.Поне като разстояние от Иран.А и почти като траектория на някоя техеранска ракета.А, ако нашите съюзници смело решат да използват дори и една от 4-те си бази на наша територия срещу другарите шиити?Айде, някои имат я жипка, я въртолет, я фалкон и ще духнат.А останалите?

harmless
снимка на harmless

Какви са взаимотношенията между Иран и САЩ си е тяхна работа. Виж, Иран да ни заплашва, само защото сме съюзници на САЩ е нагло и неприемливо. Да клякаш на някакви си там, дето ни се бъркат в нашите суверенни решения е жалко и неподобаващо на българин.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Уважавам всички съфорумци, но да отговарям на хора, които дори не са прочели както трябва написаното от мен, ми идва малко в повече.Пак един и същи колега, пак недопрочел и недоразбрал текста, и като един Здравко Ахилесов, далеч от написаното, колкото от Земята до Плутон.Не, не искам да си причинявам повече тая мъка.Нямам нито желание, нито време да ограмотявам когото и да било.Да чете там, да мисли(ако трябва на глас), да разсъждава върху текста.Да ме прощава, ама това е единствения ми и последен отговор към него.Да е жив и здрав!

Хумангоид

Останалите? Знаем, че Той точно така ще направи. По Негови общодостъпни признания.

peniko

Колега, май не сте прочел внимателно какво е написал Дж. Грели: по същество той казва, че сме много близо до Гърция и има риск някоя ракета по заблуждение да се приземи у нашенско. Примери: американска ракета падна в Г Баня и то насочена от "американски" оператор. Иранците пък доказаха преди няколко дни, че бъркат ракета с пътнически самолет......е какъв им е проблемът да "уцелят" 150-200 км на север, а?

За "Суверенните" решения няма да коментирам.... ако вие твърдите, че решенията взимани в БГ са "суверенни" - проблемът е ваш. 

mull

Ако само малко можеш да се напънеш партнер, може евентуално или поне има вероятност да стоплиш, че Иран НЕ НИ заплашва и НЯМА да ни заплаши затова, че сме съюзник на САЩ. Но всяка страна има право да се защитава от чужда агресия и ако ти партнер си станал помощник на такава агресия, ти си напълно легитимна цел за ответен удар.

Толкова, ама толкова е просто, но за теб и това е сложно. 

usmivko

Джакомо е прав с въпроса! Войната в залива 2003 г, а и в по-късните операции на САЩ самолетите цистерни се зареждаха в Бургас.

Гласът

Иран предупреди Гърция срещу използването на бази на нейна територия за агресия срещу Техеран и ще отговори по „ясен и решителен начин“

Само преди няколко месеца САЩ се заканваше на Гърция заради Иран. 

И едните заплашват и другите заплашват, но само едните държат в ръката си меч наскоро отрязал главата на виден представител на другите. Другите държат меч с който си отсякоха ръката размахвайки меча. 

Аладар
За бъдещата база във Варна трябва да чакаме подобни изявления от руснаците.
н16
снимка на н16

А толкова кремълски геостратези с български паспорти ни уверяваха, че заплахата от Иран за балканите е нищожна и измислица 

А ако тия български геостратези искат да почнат война, по искане и нареждане на САЩ - то едва ли могат да им помогнат каквито и да е било, уверения.


Що се отнася до Иран, то явно една част от американския елит много е закъсал, и може да опита да почне война. С Русия едва ли, но може с Иран (след като не успяха в Сирия).

 

САЩ имат над 800 бази в над 70 държави по света.

Може и да се поналожи, малко да се ограничат и съберат на едно място. Щото толкова много разходи, как ще се плащат занапред?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Като си говорим за мечове, саби, ракети и други фалически заместители в селото ни Галиче- САЩ още им пази влага кризата с американското посолство или как проиранските милиции в Ливан издухаха морката пехота.

Аятоласите си имат закачка с Израел и КСА. Там няма как да се разберат. САЩ , съвсем опростено- почна един конфликт в защита на съюзниците си- Израел и КСА, както и за да не би някой да си помисли че вече не са толкова велики, агейн. Иран предупреждава останалите съюзници на КСА и Израел, дори и опосредствани чрез САЩ, че ако подкрепят военни действия срещу Иран ефективно ще си платят за гяволъка. Вие имате ли причина да рискувате нещо заради КСА?Или държите да ви наритат задника за да правите Америка велика , отново?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

за какво ви е ракета? За мизерни кинти купувате стар камаз, товарите го със селитра - таман и е сезона, лисвате 5,7 тегловни процента нафта и слагате шашка тротил за междинен детонатор. Един брадатко за шофор и имате доставен тротилов еквивалент равняващ се на трийсет ракети томахок за цената на един стабилизатор. Двайсе тона амониева са петнайсет-шестнайсет тона тротилов еквивалент. Не е технологично чудо, но ще издуха жълтите павета чак до Банкя.

Хумангоид

Само дето не се чудим що па КАМАЗ??

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Евтин , стар, печели Париж- Дакар и носи достатъчно. За Рено или Скания ще се наложи да се охарчиш, а това чудо може да вземеш и от моргатта и пенсиониран тракторист да го ремонтира на поляната за цената на бутилка свястно уиски.

Очуканият вид ще накара столичните ДАИ , знаещи само 'дай" с погнуса да го пропуснат дори да пуши като пернишко кюмбе

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш