Медия без
политическа реклама

Иран се закани на Гърция

Техеран обяви, че ще отговори по "ясен и решителен начин", ако Атина даде на САЩ за ползване свои бази

13 Яну. 2020Обновена
EПА/БГНЕС архив

Иран предупреди Гърция срещу използването на бази на нейна територия за агресия срещу Техеран и ще отговори по „ясен и решителен начин“, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от Агенция Фокус.

Посолството коментира статия, публикувана в Kathimerini на 6 януари, в която се казва, че „Гърция ще има някакво участие“ в случай на американска операция срещу Иран, „макар и не с военен кораб… поради изключително крехкия баланс“ в региона на Източното Средиземноморие. В същата статия се казва, че въоръжените сили на САЩ усилват присъствието си във военната си база в Суда на остров Крит.

„Ислямска република Иран даде ясно да се разбере, че в случай на война, водена от САЩ срещу страната, използването на военни бази от която и да е държава на американския нашественик ще се счита за враждебен акт и Иран си запазва правото да отговори по ясен и решителен начин “,  се казва в писмо на иранското посолство в Атина в писмо, изпратено до Kathimerini. То е публикувано на 10 януари в графата„ Читателски писма “.

„Имайки предвид приятелските, традиционните и историческите отношения между двете страни, Иран и Гърция, и липсата на различия или напрежение между тях през последните векове, ние вярваме, че това изявление не може да бъде официалната позиция на гръцкото правителство и нашите исторически приятелски отношения ще продължат и в бъдеще“, се добавя в писмото.

ДИАЛЕКТИКА

Само преди няколко месеца САЩ се заканваше на Гърция заради Иран. Тогава бе обявено, че Съединените щати са уведомили гръцкото правителство, че всякакви опити да бъде оказана помощ на иранския танкер, освободен от Гибралтар и плаващ към Гърция, ще бъдат смятани за материална подкрепа за чуждестранна организация, определена от САЩ като терористична. По онова време танкерът "Грейс 1", преименуван на "Адриан Даря 1", вдигна котва от Гибралтар в неделя и вчера плаваше към Каламата, Гърция, където се очаква да пристигне идната неделя.

Служителят казал, че като транспортира петрол за Сирия, танкерът подпомага Корпуса на гвардейците на ислямската революция, смятан от САЩ за терористична организация.

Той добавил, че Съединените щати са изложили тази своя категорична позиция пред гръцкото правителство, както и пред всички страни с пристанища на Средиземно море. Иран пък предупреди САЩ срещу всякакви нови опити да задържат в открито море иранския петролен танкер.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Иран, Гърция, закани, база, САЩ

Още по темата