Quantcast

Медия без
политическа реклама

Инженер от ключово руско военно предприятие поиска убежище в САЩ

Беглецът обещава да предостави информация за модернизацията на стратегическия бомбардировач Ту-160

15 Февр. 2023
Руският стратегически бомбардировачи Ту-160

Инженер, работил по модернизацията на руските стратегически бомбардировачи Ту-160, е поискал убежище в САЩ срещу обещанието да разкрие информация, която е от интерес за американското правителство, съобщи Yahoo News, позовавайки се на доклад на Службата за митническа и гранична защита на САЩ.

Мъжът и семейството му влизат в САЩ от Мексико с брониран джип в края на декември 2022 г. и се предават на граничарите. Първоначално мъжът обяснява, че се страхува от преследване заради участието си в протести в подкрепа на руския опозиционен лидер Алексей Навални. По-късно той разкрива, че е бил инженер в Русия, като от 2018 до 2021 г. е работил в самолетния завод "Туполев" в Казан, където е участвал в модернизацията на Ту-160.

В продължение на около седмица и половина отдел „Вътрешна сигурност“ и службата за граничен контрол проверяват самоличността му. Към 11 януари вече е установено, че той е надежден източник, представляващ потенциален интерес за Съединените щати, твърдят двама събеседници на Yahoo News. След това мъжът е разпитан от ФБР. От особен интерес за американците е възобновяването на производството на Ту-160 и модернизацията на бомбардировача, пише Yahoo News. Разузнавателните агенции на САЩ също провеждат няколко срещи по случая.

Високопоставен служител на американското военно разузнаване казва пред Yahoo News, че данните за Ту-160, особено неговите възможни модификации, могат да бъдат ценна информация за Вашингтон. "Ту-160 е най-модерният бомбардировач в рукия арсенал и се използва за тактически удари във войната в Украйна. Според открити източници, през последните няколко години се провежда мащабна програма за подобряване на неговите способности точно в завода "Туполев", пише в несекретни материали на Службата за митническа и гранична защита на САЩ.

“Човек, работещ във военно предприятие като "Туполев" може да има достъп до най-разнообразна информация за военната продукция, спецификациите и модернизациите на Ту-160, различни процеси, свързани с производството, техните слабости и възможности," обяснява пред Yahoo News Майкъл Кофман, директор на руската програма в Центъра за военноморски анализи.

 

-----------------------------

Нов, нов, колко да е нов

------------------------------

Властите на Приморския край се похвалиха с нов дрон, създаден от местни инженери. „Започнаха тестови полети на нов дрон с вертикално излитане. Този принцип значително разширява възможностите на устройството”, написа вчера в своя Телеграм канал Олег Кожемяко, ръководител на Приморския край. Във видеото от тестовете лицата на представящите устройството са скрити. Кожемяко обеща, че 55% от устройството ще са от компоненти, произведени в региона. Безпилотни летателни апарати ще бъдат изпратени на руски бойци в зоната на „специалната военна операция“.

Малко по-късно обаче се оказа, че дронът не е никакво ново изобретение, а може да бъде закупен от AliExpress на цена от $8 849 до $21 699 в зависимост от модела си. Устройството е разработено от регистрираната в Китай CUAV Tech. На своя уебсайт компанията се противопоставя на войната с Украйна и поставя изисквания към клиентите продуктите й да не се използват за военни цели и да не се продават в Украйна, Русия и други страни, където има войни. „Ако някой клиент, партньор или дистрибутор наруши горните изисквания, ние ще прекратим всяко сътрудничество него“, се казва в изявление на компанията.

По-рано на руската армия беше предложено да закупи други стоки от китайския AliExpress, които бяха представени като "изобретения": дрон Dobrynya и куче робот.

 

 

Ключови думи:

AliExpress, атака с дронове

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?