Медия без
политическа реклама

И китайските банки вече отказват плащания на Русия

19 Яну. 2024
И Китай започна да замразява плащания с Русия заради заплахата от санкции
БГНЕС/ЕПА
И Китай започна да замразява плащания с Русия заради заплахата от санкции

След турските, и китайските банки започнаха до отказват да изпълняват плащания от и към руски компании, съобщи "Комерсант", позовавайки се на източници в банковите среди. Турция и Китай са ключови "приятелски" държави, през които минават половината от стоките, внасяни в Русия. Причината отново е натиск от САЩ. През декември американското МФ предупреди, че ще санкционира чуждите банки, които поддържат военните усилия на Русия, а президентът Джо Байдън подписа съответния указ.

В Турция се стигна до пълно парализиране на плащанията - големите турски банки блокираха всички плащания, включително в лири и рубли, и започнаха да анулират вече одобрени транзакции. Въпреки бодрите обещания на анонимни източници от руски банки, че проблемът ще бъде бързо решен, това не се случи.

Руските компании неочаквано се сблъскаха с проблеми в работата си с Турция, която се превърна в един от най-големите хъбове за заобикаляне на санкциите и почти двойно увеличи доставките в Русия - от плодове и електроника до дрехи и авто части. От началото на януари 2024 г.

"Проблемите с китайските банки започнаха през ноември, а през декември се умножиха. Ако платецът не е резидент на Китай, плащането му минава много бавно. По последни данни отнема поне седмица", казва генералният директор на транспортната компания Delko Санджар Ашуралиев. 

Според "Известия" китайските банки отказват всякакви платежи в долари с руски компании, а някои дори са прекратили отношенията си с руски банки. "Засега преводите в юани се извършват, макар и бавно. Но с долари са прекратени изцяло", казва генералният директор на "Первая Группа" Алексей Порошин.

Проблемите тепърва ще се задълбочават. Bloomberg пише, че най-големите държавни банки в Китай са започнали "чистка" на свързаните с Русия клиенти. Те търсят бенефициенти или контролиращи лица от Русия, както и "сенчести" доставчици на стоки, забранени за внос в Русия, които минават през трети страни.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Китай, Русия, санкции

Още по темата