Медия без
политическа реклама

Турските банки отказаха да работят с Русия

Опасенията са, че ще попаднат под санкциите на САЩ

17 Яну. 2024
БГНЕС/ЕПА
По време на посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Турция и срещата му с турския президент Реджеп Ердоган са били обсъдени мерки за предотвратяване на заобикалянето на санкциите срещу Русия

Руските компании неочаквано се сблъскаха с проблеми в работата си с Турция, която се превърна в един от най-големите хъбове за заобикаляне на санкциите и почти двойно увеличи доставките в Русия - от плодове и електроника до дрехи и авто части.

От началото на януари 2024 г. турските банки блокират всички плащания от Русия, съобщи "Комерсант". Разплащанията за търговски сделки на практика са спрели, като при това са засегнати и преводите в двете национални валути - лири и рубли. Някои банки са започнали да анулират и вече одобрени транзакции, обяснявайки, че това са "забранени стоки".

Платежната блокада на практика е тотална и засяга всички отрасли: спрени са плащанията от Русияя към турските химически компании, заводите за авто части, производителите на дрехи и обувки.

Затрудненията в отношенията между турските и руските банки започнаха още през лятото на 2023 г., но ситуацията се влоши, след като американският президент Джо Байдън подписа на 22 декември указ, позволяващ да се изключват чужди банки от американската финансова система за нарушаване на санкциите срещу Русия. Указът на практика забранява на банките да посредничат за сделки с Русия във всички сфери, освен хранителни продукти и медикаменти. Това бе причина и китайските банки да спрат да работят с Русия в очакване на допълнителни указания.

В началото на януари американският държавен секретар Антъни Блинкен посети Турция. По време на визитата си той обсъди с външния министър на Турция Хакан Фидан и с турския президент Реджеп Ердоган санкциите и експортния контрол, както и възможните опити за тяхяното заобикаляне. В края на ноември 2023 г. в Анкара бе и зам. министърът на финансите на САЩ, отговарящ за контрола върху санкциите, Уоли Адейемо. Според Bloomberg той е отправил "последно предупреждение" към турските компании. Няколко турски компании вече бяха санкционирани от САЩ за търговия с Русия.

На 16 януари от Асоциацията на износителите на Турция съобщиха, че турските компании, занимаващи се с доставки в Русия, от декември са подложени на допълнителни проверки от страна на властите, свързани с въведените от САЩ допълнителни мерки за предотвратяване на заобикалянето на санкциите.

"Проблемът с преводите може би ще се реши до края на седмицата", оптичистично казва източник от една от държавните банки на Турция пред РИА "Новости". Той признава, че затрудненията са свързани с натиска върху Турция да спазва западните санкции.

За една година експортът от Турция за съседните с Русия страни на стоки с двойно предназначение се е увеличил тройно, писа Financial Times. За деветте месеца за 2023 г. са доставени стоки за 158 млн. долара, докато средният показател за  2015-2021 г. е бил 28 млн. долара годишно. Става дума за 45 категории оборудване, което е забранено да се внася в Русия, в това число микрочипове, комуникационно оборудване, оптични прицели. По данни на турската митница рязко е скочил износът на такава продукция за Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргистан и Узбекистан. Но в статистиката на тези страни няма никакъв скок на подобен внос. Затова аналитиците смятат, че стоките отиват директно за Русия, макар официално получателите да са от други държави. Журналистите дават пример - Турция официално е изнесла за Казахстан стоки с двойно предназначение за 66 млн. долара, а Казахстан е отчел внос на подобна продукция само за 6 млн. долара.

Ключови думи:

Турция, Русия, санкции

Още по темата