Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хиляди руснаци излязоха на шествия в памет на Борис Немцов

29 Февр. 2020
ЕПА/БГНЕС

Поне 10 000 руснаци се включиха във възпоменателен марш в Москва по повод петата годишнина от убийството на бившия руски вицепремиер Борис Немцов, предадоха руски медии. Участниците в марша също така надигнаха глас против предстоящите промени в конституцията на страната, предава БГНЕС.

Независими оценки за числеността на участниците в шествието се разминават драстично с информацията, представена от руското МВР. Според тях участниците са били над 23 000 души.

В Санкт Петербург също се проведе такова шествие. Изявата беше съгласувана едва преди два дни. Властите в града на Нева преди това два пъти отказваха на активистите провеждането на митинг в центъра на града.

В шествието и митинга в Екатеринбург участваха няколкостотин човека.

В Новосибирск публични изяви не бяха съгласувани с властите, поради което няколко десетки хора, събрали се в центъра на града, минаха по предварително набелязан маршрут, но не носеха плакати. Подобно беше случилото се в Иркутск.

Борис Немцов беше застрелян в центъра на Москва на 27 февруари 2015 г. Според официалната версия убийството му е било предизвикано от религиозна омраза. Роднините на Немцов и опозицията не вярват на тази версия.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?