Медия без
политическа реклама

Хиляди хора са евакуирани заради прииждащи реки в Русия

Обявено е извънредно положение в Оренбургска област

08 Апр. 2024
Наводнението в Орск, градът първи пострада от наводнението
EPA/BGNES
Наводнението в Орск, градът първи пострада от наводнението

„Повече от 10 000 жилищни сгради са наводнени в Урал, района на Волга и Западен Сибир“. Това съобщи Министерството на извънредните ситуации на Русия. Службите за спешна помощ евакуират градовете, засегнати от прииждащите реки, предаде АФП, съобщи БГНЕС. 

Русия обяви федерално извънредно положение в Оренбургска област, където река Урал заля голяма част от град Орск и сега достига опасни нива в главния град Оренбург.

"На териториите на Сибирския, Приволжския (района на Волга) и централния федерален район се прогнозира повишаване на температурата на въздуха, активно топене на снега и преливане на реки", се казва в изявлението на министерството.

Русия вече е евакуирала хиляди хора, предимно в Оренбургска област в близост до Казахстан.

Голяма част от град Орск е наводнена, след като проливен дъжд скъса на 5 април язовирна стена. Кметът на града Сергей Салмин заяви, че наводнението се очаква да бъде "безпрецедентно" и предупреди за принудителна евакуация.

Губернаторът на областта Денис Паслер съобщи за началото на евакуация в Новотроицк, след като водата преля през дигата, която защитава града. Новотроицк е предградие на Орск от 75 000 души, разположен на няколко километра. 

 Руската метеорологична служба Росгидромет съобщи, че очаква пикът на наводненията в Оренбург да бъде на 10 април и че няколко от кварталите на града ще бъдат засегнати. Властите също така предупредиха за "неизбежно" покачване на нивото на водата в сибирските региони Тюмен и Курган, като се очаква голямата река Тобол да се покачи.

Службите за спешна помощ в Курган, град с население около 300 000 души, разположен близо до границата с Казахстан, съобщиха, че са започнали "превантивна евакуация" и са преместили 571 души. Кремъл е наредил на властите в Курган и Тюмен да бъдат в готовност заради "природни аномалии".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Орск, Оренбург, наводнение

Още по темата