Медия без
политическа реклама

"Хамас" благодари на Путин

14 Окт. 2023Обновена
Нетаняху посети поделение на армията в южната част на страната
Нетаняху посети поделение на армията в южната част на страната

Движението "Хамас" благодари на Владимир Путин за позицията му, с която "отхвърля агресията и блокадата на Газа", и за "усилията на Русия да сложи край на ционистката агресия". Това се казва в изявление, публикувано от организацията през нощта на 14 октомври. 

Ден по-рано Путин заяви на заседание на Съвета на държавните глави на ОНД, че палестинско-израелският конфликт трябва да бъде разрешен чрез мирни преговори. Руският президент нарече цел на тези преговори "създаването на независима палестинска държава със столица Източен Йерусалим". 

Същата позиция относно необходимостта от независима палестинска държава Путин изрази и в разговора си с турския президент Ердоган във вторник. 

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви предишния ден, че Русия е готова да посредничи в конфликта в Близкия изток и представи проект за резолюция за прекратяване на огъня.

Страните в конфликта в Близкия изток си размениха нови ракетни удари

Израел отрази няколко удара по северни части на страната, включително Хайфа. "Хамас" изстреляха към Сафед най-далекобойната си ракета  "Айяш 250", с обсег до 250 км. В същото време ЦАХАЛ нанася удари по обекти на "Хизбула" в Южен Ливан и поразява цели на "Хамас" в Газа. След като снощи израелски войници и танкове влязоха в Газа, армията се намира в нова фаза на кампанията, без това да означава, че е започнала наземната операция. 

По последни данни броят на загиналите цивилни от палестинска страна е близо 1 900 души, а от израелска - 1 500 души. Сред загиналите има много чужденци. Само ранените в Газа са 7696 души, предава палестинско министерство на здравеопазването. 

ЦАХАЛ пък твърди, че от началото на операция "Железни мечове" е ликвидирал 2300 бойци на "Хамас".

Израел призна за загубата на вертолет,

но това е станало още на 7 октомври, при атаката на "Хамас". Малко преди атаката транспортен хеликоптер CH-53D Sea Stallion с няколко десантчици на борда е пристигнал в района на ивицата Газа. Поради неизправност хеликоптерът е извършил аварийно кацане в кибуц Бери. При атаката "Хамас" ударят хеликоптера с управляема ракета, което довело до пълното му унищожаване.

Египет, Саудитска Арабия и Кувейт осъдиха искането на Израел

за преместване на жители на ивицата Газа от северната част на анклава в южната. Външните министерства на тези държави направиха изявления в този смисъл и нарекоха мярката "сериозно нарушение на международното хуманитарно право.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ракети, Израел, Хамас

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?