Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хага ще поиска изключение от санкциите срещу Русия

Градът ще настоява за отсрочка до 1 януари 2023, за да гарантира дотогава доставките на газ

26 Авг. 2022
Pixabay
Властите в Хага са провели конкурс в ЕС през юни и юли, но не са успели да привлекат възможни доставчици

От нидерландския град Хага заявиха вчера, че ще поискат временно изключение от санкциите на Европейския съюз срещу Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Санкциите на ЕС срещу Москва, наложени след руското нахлуване в Украйна, предвиждат правителствата и други обществени субекти да прекратят съществуващите договори с руски компании до 10 октомври. При тази ситуация Хага трябва да намери нов доставчик на газ на мястото на компанията "Газпром", с която градът има договор - нещо, с което властите няма да успеят преди въпросния срок.

Градските власти заявиха, че са провели конкурс в ЕС през юни и юли, но не са успели да привлекат възможни доставчици. Според заместник кмета Саския Бруйнес индивидуалните разговори с доставчици със сигурност ще доведат до споразумение, но не и преди крайния срок на 10 октомври.

"Ще поискаме изключение за сегашното ни споразумение до 1 януари 2023 г., за да гарантираме безопасността на доставките и да улесним преговорите", заявява тя в писмо до градския съвет. Бруйнес изрази увереност, че искането ще бъде удовлетворено, след като градът е изпълнил условието да проведе навременен конкурс без положителен резултат. По думите й обаче евентуален нов договор, който трябва да влезе в сила от 1 януари, ще бъде значително по-скъп от сегашното споразумение с "Газпром".

Хага е една от многото общини в Нидерландия, които имат енергийни договори с "Газпром", но е първата, която заявява намерение да поиска изключение от санкциите.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?