Медия без
политическа реклама

Глобалната продоволствена криза раздели администрацията на Байдън

САЩ обмислят отмяна на санкциите срещу Беларус за износ на зърно от Украйна

08 Юни 2022
Pixabay

САЩ търсят решение на продоволствената криза и обмислят временна отмяна на част от санкциите срещу Беларус. Идеята е зърното да се транспортира с железопътен транспорт от Украйна през територията на Беларус на север до пристанищния град Клайпеда в Литва, вместо да се изпраща през Черно море, предава БГНЕС, позовавайки се на "Уол Стрийт Джърнъл". Някои дипломати подкрепят инициативата.

Зеленски и Държавният департамент (ДД) са против нея.

Въпреки това Вашингтон едва ли ще реши да отмени санкциите срещу Беларус, тъй като Украйна е против. Украинският президент Зеленски е настоял пред британския премиер Борис Джонсън и той се е съгласил, че санкциите срещу Беларус за транспортиране на зърно не трябва да бъдат отменяни.

Според вестника служителите на ДД също не искат да отменят санкциите, тъй като се съмняват, че споразумението с беларуската страна ще проработи. По-специално те смятат, че президентът на Беларус Александър Лукашенко работи в тясно сътрудничество с руския президент Владимир Путин и поради това няма да сключи сделка с американците. Междувременно Съветът за национална сигурност към Белия дом смята, че евентуално споразумение изглежда единственият възможен вариант, макар и доста сложен.

Досега САЩ не са отправили официални предложения към Беларус и продължават да проучват наличните възможности, отбелязва вестникът. Полагат се усилия и на друг фронт. Представители на ООН и на Запада се опитват да убедят Русия да изнася повече зърно и торове през Черно море. Според служител на ДД делегация от американски служители провежда срещи с редица правителства, като твърди, че тези, които участват в износа на торове и храни от Русия, няма да бъдат обект на санкции.

По-рано Путин подчерта, че Москва гарантира безпрепятствено преминаване на кораби, превозващи украинско зърно, ако Киев освободи пристанищата си и може да гарантира, че стоките ще преминават през контролирани от Русия пристанища като Бердянск и Мариупол. Според руския лидер Украйна може да изнася зърно и по суша, а най-логичният маршрут е Беларус, която обаче ще трябва да бъде освободена от западните санкции.

Последвайте ни и в google news бутон