Медия без
политическа реклама

Германия: Русия прекрати ядрените заплахи след международната реакция

ЕК готви нов пакет санкции - срещу доставките на двигатели за дронове, още банки, медии и длъжностни лица

08 Дек. 2022Обновена
Доставките на двигатели за бойни дронове от Иран също ще влязат в черния списък на Евросъюза

Рискът Москва да използва ядрени оръжия в конфликта в Украйна намаля, защото международната общност "постави червена линия" на Русия, заяви германският канцлер Олаф Шолц.

"Едно нещо се е променило за момента: Русия спря да заплашва с използване на ядрени оръжия", каза канцлерът в интервю за германската медийна група "Функе" и за френската "Уест Франс". Според него това е последица от факта, че международната общност, включително Китай, "е поставила червена линия" пред Москва по този въпрос.

Германският лидер смята, че неотдавнашното му пътуване до Китай е дало резултат в това отношение: "По време на посещението ми в Пекин заедно с китайския президент Си заявихме, че не трябва да се използват ядрени оръжия. Скоро след това страните от Г-20 потвърдиха тази позиция.

Действително - след няколко заплахи за използване на ядрени оръжия от страна на руски официални лица през последните месеци, вчера президентът Путин заяви, че Москва би използвала ядрени оръжия само в отговор на такава атака.

"Смятаме оръжията за масово унищожение, ядрените оръжия, като средство за защита. (Използването им) се основава на така наречения "ответен удар": ако ни ударят, нанасяме ответен удар", добави руският президент.

Олаф Шолц взе отношение и по скорошната полемика, предизвикана от френския президент Еманюел Макрон, който смята, че на Русия трябва да се дадат гаранции за след края на войната в Украйна.

Изказването на френския президент Еманюел Макрон, че Западът трябва да обмисли необходимостта от гаранции за сигурността на Русия, ако Москва се съгласи на преговори за край на войната в Украйна, беше посрещнато с буря от критики в Киев и балтийските страни през уикенда,

Германският канцлер призна, че в дългосрочен план ще възникне въпросът за архитектурата на сигурността.

"Приоритет е Русия да прекрати войната незабавно и да изтегли войските си. Вярно е, че тогава въпросът е как да гарантираме сигурността на Европа. Разбира се, ние сме готови да обсъдим с Русия контрола върху въоръженията в Европа. Предложихме това преди войната и позицията ни не се е променила", добави той.

 

ДЕВЕТИ ПАКЕТ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ

Европейската комисия предложи да бъде наложен нов, девети пакет санкции срещу Русия. Този път те ще са насочени срещу още висши командири от въоръжените сили на Русия, доставките на двигатели за дронове, три банки, медии и десетки държавни служители.

"Русия продължава да причинява смърт и разруха в Украйна. Тя умишлено се насочва към цивилни граждани и гражданска инфраструктура. Но ние подкрепяме Украйна и ще накараме Русия да си плати за своята жестокост", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Европейският съюз вече наложи осем пакета от санкции на Русия, откакто тя започна войната в Украйна на 24 февруари. За постигане на съгласие относно новия пакет е необходимо единодушно решение на всички 27 държави членки.

Фон дер Лайен заяви, че сега ЕС ще се стреми да добави "почти 200 физически и юридически лица" към черния си списък за забрана на визите и замразяване на активите, който включва военни, министри и фирми от отбранителния сектор. Еврокомисията предлага също така да бъдат наложени санкции на още три банки, включително на Руската банка за регионално развитие.

ЕС обмисля да наложи и забрана за доставка на двигатели за дронове на Русия и Иран, откъдето руската армия също се снабдява с безпилотни военни летателни машини. Освен това на прицел е и свалянето от ефир на още медийни четири канала на "руската пропагандна машина" и забрана за нови инвестиции в миннодобивната промишленост в страната.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?