facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

В Германия отнеха 7-месечно българско бебе от родителите му

8749
 БНТ

Българско семейство, живеещо в Хамбург, е потърсило помощ от българските институции, след като 7-месечното им бебе било отнето вчера от Германската агенция за закрила на детето, съобщи БНТ. Причината за отнемането е, че лекари са се усъмнили, че детето е тормозено в семейството. Държавната агенция за закрила на детето, министерствата на външните работи и на правосъдието, както и посолството ни в Берлин извършват спешна проверка по случая.

Мирена и Георги са емигрирали в Германия преди година. Те чакали 11 години първото си дете, което се появило преди 7 месеца на бял свят. Бебето е момиче, което нарекли Катерина. На 20 дептемврри семейството претърпява катастрофа в Унгария.

"Пострада най-много дъщеря ни - Катерина. След катастрофата дойде "Бърза помощ". Настаниха ни в болницата в Кечкемет. Прегледаха само мен. Детето не го прегледаха, въпреки нашето настояване, защото тя плачеше през цялото време", разказва майката Мирена Славова.

Веднага след като се върнали в Хамбург, отишли отново в болница. Прегледът продължил 5 часа. Малката Катерина имала кръвоизлив в главата. Наложила се животоспасяваща операция. Докторът открил и по-стар хематом, който не бил от катастрофата. След операцията лекарите сезирали социалните служби за евентуално домашно насилие над детето.

"При първия разпит казаха, че не намират нищо нередно и затова поискаха моето съгласие да отнесат случая до Агенцията за закрила на детето", разказва майката, която се съгласила, защото няма какво да крие.

При проверката на детето били направени прегледи и изследвания с рентген, компютърна томография и ядрено-магнитен резонас, след които Агенцията за закрила на детето в Германия излиза със заключение, че с детето е злоупотребявано по точно определен начин - хванато е подмишниците и му "е разтръскана главата силно поне 10 пъти".

Родителите - отричат. Но Агенцията разпоредила детето да се отнеме незабавно, което е станало вчера.

"Накараха ме да ѝ приготвя любимите нейни неща - играчки и подобни. Донесоха ми я. Казаха ми, че имам право само на една целувка с нея, без да я докосвам, защото било опасно и оттогава не съм я виждала", казва майката Мирена.

"Първо се свързахме с немски адвокат - веднага се заема със случая. Оказа се, че за него случаят не е първи", добавя бащата Георги Славов.

7-месечното бебе вече е настанено в приемно семейство в Германия. А в родния на майката град - Кубрат, близките й недоумяват защо се е стигнало до отнемане.

"Сестра ми е много любвеобвилна. Аз не вярвам някоя майка да може да причини нещо такова на собственото си дете, нито пък баща", споделя сестрата на Мирена - Абелита Христова.

БНТ е опитала да се свърже с лекаря от германската болница, който е оперирал бебето Катерина, но той не е отговорил на позвъняванията.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Играч на "Байерн" наруши карантина и катастрофира

02.04.2020

280 1
Лондон удължава визите на мигрантите, работещи в здравната сфера

31.03.2020

Обновена

16612 63
Футболист дари 500 000 евро за закъсалите фирми в Дортмунд

28.03.2020

120

Коментари

Paranormal

Браво на Германия, велика страна!

Тартамут

След като в Унгария ги пребиват в катастрофа, Гермаските власти отнемат бебето и го обявяват за тормозено. Каква логика само.

de_Ruyter

Най обичам крякащи умно красиви жълтопаветници, които с повод и без повод оригиналничат "Норвежците идват да вземат децата ни"

 

При такива казуси мълчат като трибуквия които не са взели грантовете този месец, но иначе да, доста са кресливи по социалните мрежи... 

Каубой
снимка на Каубой

Д-рю, таваришЧ. Запознат ли със системата детдом в Мордор? Знаеш ли, как се създават убийци от невръстна възраст като еничари? Германия е Велика и ще е, защото има мислещи. Мечанка Ще пропадне защото там нещата са копи/paste. Понимайшь? Чети за Османската империя и военните и корпуси. Не ми се пъчи с победите на урките, а виж как османлиите са стигнали до Виенна. Любимия град на руските ченчета...и после какво е станало. Това чака Всяка Една Агресивна Източна империя. Момента в който не се разширява, не завоюва, ГНИЕ.

Яна

До 5-ти номер.

Вие явно въобще не схващате какви глупости редите. Надявам се стотинките дето ще Ви платят, за да остроумничите на гърба на пострадалото семейство да Ви стигнат. Ненормалниците във форума май са преминали критичния праг.

 

de_Ruyter

кауБОЙ, пий си хапчетата момче... невнятен си, брътвежите ти не са по темата и не, не позна, Путин не е виновен за всичко... особено за нашето дередже. То е такова каквото сами го правим. Но ти продължавай да обясняваш състоянието си с Ердоган, Чингис Хан, Тамерлан, Александър Македонски и прочие... те също не са виновни, че говориш нелепици... 

маргаритка2

Това е защото не събират капачки.

 

Рентген, компютърна томография, ЯМР, операция... Това е капиталовложение, което държавата трябва да си върне.

 

При нас шариш поне половината, всички разбират, и държавата е затруднена да обясни, че спасява детето.

 

Интересно как експертите са стигнали до числото 10. Експерименти? С мишки? Мистерия.

Luckbox

Глупави коментари. Това с разтърсването на бебе е един от класическите случаи, при които изнервени, изморени и недоспали родители просто не издържат и се опитват по този ужасно опасен начин да накарат бебето да спре да плаче. Изключително опасна 'процедура', която се доказва много лесно. Стандартна процедура е да се вземе бебето от социалните поне временно, докато се изясни случая. Викат му shaken baby syndrome. Има немалко смъртни случаи и огромен брой ужасни мозъчни травми. В повечето такива случаи виновните родители обичат децата си и съжаляват. Просто в даден(и) момент(и) не издържат на многото бебешки плач. 

 

А вие тук пак успяхте да го обърнете на жълтопаветници, норвежци и малоумна политическа диария. Както казах - тъпи коментари. Стряскащо тъпи направо. 

peniko

Преди няколко години приятел на сина ми преживя нещо подобно, но не в Германия, а в Ню Йорк: Синът му (тогава на 3 г) паднал и се ударил. Кое дете не е падало, особено момчетата? Завели детето на лекар (за всеки случай). Той нищо не и им казал, но после се обадил на социалните. Според него детето било редовно малтретирано. Оттам се почнала една сага ......след повече от 2 г разправии, много нерви и потрошени нахалост пари по адвокати успели да "прехвърлят" детето на чичото (братът на бащата). Това бил единственият начин да остане в семейството.

slavabg

***

Slava
снимка на Slava

7

Пет., 10/01/2020 - 22:57 (нов)

Luckbox

Глупави коментари. Това с разтърсването на бебе е един от класическите случаи, при които изнервени, изморени и недоспали родители просто не издържат и се опитват по този ужасно опасен начин да накарат бебето да спре да плаче. Изключително опасна 'процедура', която се доказва много лесно. Стандартна процедура е да се вземе бебето от социалните поне временно, докато се изясни случая. Викат му shaken baby syndrome. Има немалко смъртни случаи и огромен брой ужасни мозъчни травми. В повечето такива случаи виновните родители обичат децата си и съжаляват. Просто в даден(и) момент(и) не издържат на многото бебешки плач. 

 

А вие тук пак успяхте да го обърнете на жълтопаветници, норвежци и малоумна политическа диария. Както казах - тъпи коментари. Стряскащо тъпи направо. 

 

Нали знаеш, че в България всички са специалисти по всичко.

Като прочетох коментарите, се отказах да пиша за синдрома на раздрусаното бебе, но сега, след твоя пост, реших все пак да сложа два линка и дано някой от горните се върне и прочете. В никакъв случай не казвам, че родителите на отнетото бебе са направили точно това. Казвам, че има начини за установяване на травмите, причинени от раздрусването. Може да се установят случайно, при преглед на детето по друг повод, а ако са по - тежки, лекарската помощ е задължителна, защото последствията са фатални. Има и кръвен тест за установяване на синдрома, не зная дали е познат в България.

 

https://www.puls.bg/bebe-krmene-c-37/sindrom-na-ra...

 

https://www.noviteroditeli.bg/zdrave-da-pogovorim/...

rorik

Жалко за семейството разбира се.

Едни родители си отглеждат и възпитават децата като  у "мезозойската ера".

Раздрусват децата си като плачат , музиките дънят по дискотеки по цели нощи ,  ...

Тя държавата  им е виновна  и за това ще искат  1000 лв месечна заплата да  си гледат  децата инвалиди  и да им плаща малоумието .

Като рече държавата да им казва как се гледат деца , че не са научени ,  реффф до Бога че никой няма право да им се пречка  у живОто.

Nickolas

Много го били чакали, много го били обичали, пък детето с мозъчни травми. Няма как да се скрие. Лекарят е задължен да направи служебно донесение за нанесена телесна повреда на подопечни в полицията. И после с въпроса се заема югендамтът - отделът по въпросите на младежта.

А другото дете в Ню Йорк, което "било паднало". Ами те, родителите на всички бити и пребивани деца, си имат легенда, че децата им са падали. А лекарите - да не пасат трева! Адвокатът само ще им вземе парите.  Адвокатите са силни само в Холивуд.

---

Българските институции не могат да направят нищо. Щом родителите имат адвокат, ще се стигне до съд и съдът ще поиска експертиза от неутрален специалист, въз основа на която ще вземе решение.

 

letec55

Ами те, родителите на всички бити и пребивани деца, си имат легенда, че децата им са падали. А лекарите - да не пасат трева! 

Ами ако наистина е паднало? И какво става - думата на родителите срещу думата на лекаря, който не пасе трева? Системата вярва на лекаря независимо какви са родителите? Защото и родителите си личат и не трябва да си психолог, за да разбереш какви хора са те. Има, естествено, изключения, на нормалните родители са несъмнено много, много повече. Излиза, че за тях не важи презумпцията за невинност. Лекарят ги обвинява и край - върви доказвай, че не малтретираш детето си. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×