Quantcast
Германия конфискува три кораба за втечнен газ на "Газпром" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Германия конфискува три кораба за втечнен газ на "Газпром"

42 668

Германия конфискува три танкера за втечнен природен газ на Газпром, съобщи "Маркет инсайдер", тъй като Европа е изправена пред енергийна криза.

Dynagas LNG Partners съобщи, че контролът на Германия над корабите ще продължи „за неопределен период от време“. Два от корабите, "Амур" и "Об", бяха наети от "Газпром" до 2028 г. Третият кораб, "Чиста енергия", до 2026 г.

Германия пое контрола над германското подразделение на Газпром през април, за да гарантира енергийните доставки след нахлуването на Русия в Украйна. Оттогава Gazprom Germania е преименувана на Securing Energy for Europe.

Миналата седмица Берлин обмисли експроприиране на части от руския газопровод "Северен поток 2", които са на територията на Германия, и свързването му с LNG терминал. Втечненият природен газ, особено с произход от САЩ, е в голямо търсене, докато Европа търси алтернативи на руската енергия.

Но ситуацията в Европа остава тежка. Миналия четвъртък германският министър на икономиката Робърт Хабек обяви, че страната вече е във фазата на „тревога“ на своя план за извънредни ситуации с газ, сигнализирайки, че предприятията и домакинствата трябва да намалят потреблението и че правителството предвижда дългосрочен риск от недостиг на доставки.

А във вторник изпълнителният директор на Международната енергийна агенция Фейт Бирол каза пред Bloomberg, че Европа трябва да бъде готова да ограничи потреблението си на природен газ с до 30%, ако Русия напълно спре доставките.

 

Още

Газът за август поскъпна с цели 60%

12.08.2022

638
Юмрукът на Радев вече помага на ГЕРБ

12.08.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

1222
Енергийният министър: „Газпром“ е последният вариант за доставки

11.08.2022

Обновена

1902