Медия без
политическа реклама

Германия изплаща по 300 евро помощ за всяко дете в страната

08 Септ. 2020
Илияна Кирилова

От днес започва изплащането на 300 евро за всяко дете в Германия. Това е една от мерките в одобрения още през юни спасителен пакет за справяне с пандемията. Добавката от 300 евро ще получат близо 18 милиона деца, съобщи БГНЕС.

Първите 200 евро от общата сума ще бъдат изплатени през септември, а останалите 100 евро - през октомври.

Мнозина обаче определят мярката като недостатъчна. „Еднократният бонус от 300 евро изобщо даже не може да подпомогне семействата в достатъчна степен“, смята депутатката от Лявата партия Сабине Цимерман. Тя има предвид обстоятелството, че пандемията допълнително е влошила ситуацията на многодетните семейства с по-ниски доходи. Според изчисленията на Цимерман, направени на базата на официалните статистически данни, миналата година почти 40% от семействата с три и повече деца са били застрашени от бедност.

Ръководителят на германския Институт за икономически изследвания Марсел Фрацшер изтъква на свой ред, че бонусът е не само много смислен, но и „една от най-разумните мерки в пакета за насърчаване на конюнктурата“. „Тази добавка ще помогне бързо и целенасочено на семействата, които имат нужда от подкрепа в кризата“, смята Фрацшер.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата