Медия без
политическа реклама

Гербът на Украйна бе поставен на "Родината майка"

06 Авг. 2023

Рано тази сутрин работници монтираха герба на Украйна върху щита на паметника "Родината-майка" в Киев. Няколко дни по-рано от паметника бе свален гербът на СССР.

Гербът на Украйна представлява златен тризъбец – древен символ на славянските племена, населявали земите на днешна Украйна.

Монтирането на тризъбеца беше планирано за тази събота, но работата беше възпрепятствана от силен вятъра. Преди да се стъмни, елементът можеше да бъде издигнат само на 24 метра, докато височината на паметника с постамента е 102 метра. Рано тази сутрин гербът бе поставен на мястото му. Украинският всекидневник "Страна" съобщи, че монтажът на панелите на щита е в ход, около самият герб, който е по-голям от съветския герб, ще бъдат поставени плочи. 

Както по-рано съобщи изпълняващият длъжността министър на културата и информационната политика на Украйна Ростислав Карандев, работата трябва да приключи до Деня на независимостта, който се отбелязва на 24 август. Гербът на СССР ще се съхранява в музей.

Миналата година украинското културно ведомство проведе онлайн допитване, като участниците трябваше да отговорят на въпроса как да се постъпи със съветския герб на щита на паметника  "Родината майка". В отговор 85% от респондентите посочиха, че там трябва да се постави тризъбеца, отбелязва УНИАН.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата