Медия без
политическа реклама

FT: Кирил Петков прави обратен завой за Северна Македония в ЕС

Новият премиер дава 6-месечен срок за решаване на проблемите с югозападната ни съседка

14 Дек. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Премиерът Кирил Петков даде сигнал, че България ще промени позицията си, с която възпрепятства кандидатурата на Северна Македония за Европейския съюз, съобщава "Financial Times". Пред изданието българският министър-председател е заявил, че "сме на 100% от правилната страна на политиките на НАТО и ЕС". "Ще предложим нова процедура по отношение на Северна Македония, много бърза, с много кратък краен срок от само 6 месеца", казва Петков.

Той заявява още пред FT, че новото правителство ще постави преговорите със Северна Македония на нова основа. "Ще използваме работни групи, които да изготвят решения по въпроси като съвместна икономическа дейност, инфраструктура, култура и история", коментира Петков.

Днес пред журналисти премиерът заяви, че е разговарял с министър-председателя на РСМ Зоран Заев, който го е поздравил. "Идеята за работни групи, която я говорихме по време на кампанията, ще бъде структурирана в най-къс срок. Надявам се в началото на януари да имаме ясен план кои са работните груби. Да включват култура, инфраструктура, икономика и история. И да направим план за действие още в ранния януари тези работни групи да имат реални резултати с идея да напреднем в преговорите", каза Кирил Петков.

След като получи мандата за съставяне на правителство Кирил Петков заяви пред журналисти, че българската позиция спрямо Северна Македония ще остане същата, но стремежът му е да я "надгради" - да не се продължава само с лозунги, а чрез обща работа и комуникация да се върви към решение на двустранния спор.

Министерството на външните работи вече се ръководи от новия министър Теодора Генчовска, която е от квотата на "Има такъв народ". От партията на Слави Трифонов вече са изразявали позиция, че Северна Македония трябва да се присъедини към ЕС, но това да се случи, след като изпълнят всички наши критерии.

България е на път да има ново правителство, а в Брюксел се надяват, че тя ще вдигне ветото върху началото на преговорите на Европейския съюз със Северна Македония, пише авторитетният "Франкруфтер алгемайне цайтунг" (ФАЦ).

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата