Медия без
политическа реклама

Франция: Русия заплаши да свали наш самолет над Черно море

Москва се връща към особено агресивна позиция, напомняща Студената война, смята Париж

22 Февр. 2024
Френските ВВС са въоръжени с "Рафал"

Руските сили са заплашили да свалят френски самолет, патрулиращ миналия месец в международното въздушно пространство над Черно море, което е сигнал за "особено агресивна" позиция на Москва, която се бори за напредък в инвазията си в Украйна, заяви днес френският министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Льокорню не даде подробности за френските полети или самолети, към които е била отправена заплахата за сваляне. Той обаче заяви, че Русия се връща към "особено агресивна" позиция, напомняща поведението на бившия Съветски съюз по време на Студената война.

НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

"Преди месец, за да ви дам съвсем конкретен пример, руската система за контрол на въздушното движение заплаши да свали френски самолет над Черно море, когато бяхме в свободната международна зона, в която патрулираме", каза Льокорню по радио Ер Те Ел.

"Поведението на Русия през 2024 г. няма никаква връзка с това, което видяхме през 2022 г. и, очевидно, преди агресията в Украйна", каза френският министър на въоръжените сили. Според него "това се обяснява с факта, че Русия изпитва затруднения на бойното поле в Украйна". 

 

Още по темата