Quantcast

Медия без
политическа реклама

Финландия отряза десеткратно визите за руснаци

Предстои държавите в ЕС да обмислят общо ограничаване на достъпа на руснаци до европейската територия

17 Авг. 2022
consilium.europa.eu
Сана Марин

Финландската министър-председателка Сана Марин каза, че нейната страна не може сама да спре наплива от руснаци, желаещи да пътуват в Европа, но външното министерство на страната ограничи рязко броя на молбите за визи, които ще обработва занапред. Вместо по 1000 молби, ще приема по 100 месечно, като не се ангажира колко от тях ще уважи за достъп до Шенгенското пространство, съобщи базираното в Брюксел електронно издание "ЕЮ Обзървър".

Десеткратното съкращение ще започне да се прилага от септември, като ще се дава приоритет на дисиденти, журналисти и други преследвани от режима на Путин лица, както и на студенти, работещи в ЕС и членове на семейства, установили се вече в Европа.

След като ЕС спря полетите на руски самолети до европейски летища, руснаците от Санкт Петербург масово пътуват през границата на Финландия по суша, а след това използват летището в Хелзинки за полети до други европейски дестинации.

Финландският външен министър Пека Хаависто отхвърли критиките, че неговата страна има твърде разхлабен визов режим към руснаците, и посочи Гърция, Италия и Испания като държави, които издават най-много шенгенски визи на руски граждани с цел туристически пътувания. Ако искаме европейските ограничения да бъдат ефективни, трябва да се споразумеем за общи действия, каза той. 

Решението на Финландия последва подобно втвърдяване на позицията на Естония, която реши да затвори тази седмица границите си за 50 000 руснаци с вече издадени визи. Двете държави настояват ЕС да отмени споразумението с Русия за облекчен визов режим. Литва и Латвия също подкрепят визовите санкции срещу Русия. Най-твърда е позицията на Латвия, която след началото на руската агресия в Украйна на 24 февруари не е издала нито една виза на руснаци.

В края на месеца Съветът на ЕС по външните работи ще обсъди въпроса за обща визова забрана спрямо Русия. Най-изявен противник на идеята е Германия, чийто канцлер Олаф Шолц заяви, че "това не е война на руския народ, а на Путин срещу Украйна", и затова не бива да се наказват всички руснаци заради него.

 

Ключови думи:

Финландия, Русия, визи, ЕС

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?