Медия без
политическа реклама

Европол и ФБР разбиха банда за пране на пари с българско участие

Престъпната мрежа прехвърляла през банкови сметки по цял свят милиони, източени от хакери

16 Окт. 2020
Pixabay

Европейски полицейски служби и Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ проведоха голяма операция срещу международна престъпна организация, изпрала милиони евро, откраднати от киберпрестъпници, съобщи Агенцията на ЕС за полицейско сътрудничество Европол.

Групата QQAAZZ, в която има и българи, се занимавала с пране на пари, източени от краднати от хакери с помощта на зловреден софтуер. Тя ги прехвърляла между стотици банкови сметки по света.

В бандата участват граждани на Русия, Латвия, Грузия, България, Румъния и Белгия, сочат данни на американското министерство на правосъдието. Жертвите са от САЩ и от европейски държави.

Международната полицейска операция под шапката на Европол била ръководена от португалската полиция и ФБР.

Претърсени са над 40 жилища в Испания, Италия, България и Латвия. Повече от половината обиски били проведени в балтийската република.

В Латвия и Великобритания били задържани по шестима души. Четири ареста били направени в Испания и по един в Португалия, Полша, САЩ и Австралия, съобщи Европол.

Задържаният в Съединените щати в рамките на международната операция е руснакът Максим Бойко, съобщи още американското правосъдно министерство, цитирано от ТАСС.

30-годишният Бойко бил арестуван още в края на март при посещение в САЩ. Още тогава му били повдигнати обвинения.

Още по темата