Quantcast

Медия без
политическа реклама

Европа също става „фашистка“ за опозицията в Скопие

САЩ: Френското предложение може и да не ви харесва, но трябва да направите избор

08 Юли 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Македонските патриотари залитнаха към антибългарска и антиевропейска истерия

Снощните протести в Скопие срещу френското предложение за старт на преговорите на РС Македония с ЕС внесоха нов елемент в пламенната реторика на опозицията. Всички говорители на официалната трибуна наричаха България фашистка, но със същите епитети бе определяна и Европа, предаде БГНЕС.

Днес противниците на френското предложение организират блокади в няколко ключови места в страната. Предвидени са блокади около сградата на правителството и на магистралите Щип-Велес, Струмица-Радовиш и Плетвар-Прилеп. Основни организатори на протестите и блокадите са ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски и крайнолявата и проруска формация "Левица" на Димитър Апасиев. Според тях приемането на френското предложение ще означава "Българизация на Македония". Това е седмият протест в страната. Следващият ще бъде в неделя в 19.00 часа пред Министерския съвет в Скопие.

По време на вчерашния протест Мицкоски категорично се противопостави на вписването на българите в Конституцията. "Аз ви уверявам, че ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи никакви конституционни промени...Македонската общественост трябва да е сигурна, че каквото и да се случи с това национално предателство и бедствие, което се готви да извърши правителството на СДСМ и ДСИ, ВМРО-ДПМНЕ няма да го приеме в парламента. За това са нужни 80 депутати, бъдете сигурни, че те нямат тези 80 депутати и това трябва да е ясно на всички както в Македония, така и извън Македония”, каза Мицкоски.

Вчера стана ясно, че "Албанският алианс" на Зиядин Селе прекратява всякакво партньорство с ВМРО-ДПМНЕ, което на практика поставя в коалиционна изолация ВМРО-ДПМНЕ. Останалите албански формации са на страната на правителството.

БЪЛГАРИЗАЦИЯ

Съобщение на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ обяснява как би изглеждала българизацията на РСМ след вписване на българите в конституцията на страната: „Народът еднозначно, масово и достойно казва не на ултиматума и шантажа, съдържащи се в предложението, което правителството на Ковачевски е готово да приеме и така да позволи побългаряването на страната. Приемайки предложението, управляващите приемат и смяната на учебниците, смяната на историята, историческите събития и персонажи, смяната на Конституцията и подобни унижения. С една дума правителството приема страната да бъде или вечен преговарящ, или абсолютна асимилация. Ако правителството реши да прокара този процес насила, противно на волята на народа, тогава ВМРО-ДПМНЕ уверява, че няма да допусне подобно национално предателство и ще гласува против промените в Конституцията, които са част от изнудването в това предложение“.

 

САЩ: Предложението може и да не ви харесва, но трябва да направите избор

"Вашата страна е достигнала исторически момент в дългото си и изпълнено с предизвикателства пътуване към евроатлантическото си бъдеще. По този път имахте своите препятствия и забавяния и се сблъскахте с предизвикателствата пред македонския език и идентичност, които са неразделна част от вашата същност като нация. Вие взехте трудни решения с очаквания за напредък и сега трябва да вземете още едно. Именно заради предизвикателствата, пред които сте се изправили, и тези, пред които може да се изправите в бъдеще, САЩ ви насърчават да продължите напред с настоящото предложение за присъединяване към ЕС".

Това написа в обръщение към обществеността американският посланик в Скопие Кейт Мари Бърнс, публикувано на сайта на посолството. В него тя подчертава, че „редица правителства и широката общественост в продължение на две десетилетия работят за присъединяване към ЕС“.

"От 2004 г. насам вървим заедно по този път, като изпълняваме програми и предоставяме помощ, целящи да ви помогнат да реализирате стремежите си както към НАТО, така и към ЕС. Вие постигнахте първото. Сега искаме да Ви осигурим ползите, които произтичат от активния процес на присъединяване, и правата, които Ви дава членството в ЕС.“

Бърнс, съдържащите се във френското предложение въпроси са технически и са били предоставени без публичен дебат.

„Ние разбираме, че то не е това, което бихте изготвили, ако можехте едностранно да диктувате условията, но то признава македонския език и идентичност и ги защитава от по-нататъшни предизвикателства. Макар и да не е съвършено, предложението прави това, което е необходимо: защитава Вашите важни интереси и поставя началото на преговори и динамичен процес на проверка [...] Изборът да продължите напред е ваше решение като суверенна нация - и ние знаем, че то е трудно. Но то ще продължи да бъде ваше решение през целия процес на присъединяване. На масата за преговори, ако смятате, че опасенията ви не се разглеждат, можете да направите различен избор. Трябва да направите първата стъпка, за да стигнете до втората.“

Още по темата