Quantcast

Медия без
политическа реклама

Естония: Русия разгръща дивизии и ракети в западно направление

Москва създава убедителни и неразпознаваеми от човешкото око технологии дийпфейк, твърди разузнаването в Талин

17 Февр. 2021Обновена
тв Звезда

Службата за външно разузнаване на естонското Министерство на отбраната твърди, че руските специални служби използват различни методи на кибератаки срещу Естония и нейните съюзници, предава БГНЕС.

В годишния си доклад службата уточнява, че успоредно с разузнаването, руските специални служби използват активно киберпространството за въздействие, за да внесат разделение в западните общества, в отношенията между държавите и НАТО. Все повече се увеличава злоупотребата на киберпространстото за разширяване на влиянието, пише в документа.

Естонското разузнаване смята, че в бъдеще руските служби най-вероятно ще използват технологиите за фалшива информация. Особено сериозна опасност ще възникне, когато развитието на технологиите достигне такова ниво, че ще може да създават убедителни и неразпознаваеми от човешкото око дийпфейк. В такъв случай за обществото ще бъде трудно да различи истинската информация от невярната.

Русия създава нови дивизии, модернизира и разгръща ракетни въоръжения в западно направление, твърди още естонската служба за външно разузнаване. Споменава се Калининградска област, където през 2019 г. е създаден нов танков полк, а миналата година – нова мотострелкова дивизия, която е шестата поред за седем години, създадени от Русия в западно направление.

Успоредно с това по крайбрежието на Финския залив се разполагат ракетни системи за брегова защита „Бал“ с обсег на действие 120 км, се съобщава в доклада.

Русия се старае да не допусне разполагане на американско ракетно въоръжение в Европа и свързания с него баланс на силите. Руското ръководство продължава да бъде загрижено за инфраструктурата на американската система за противоракетна отбрана Aegis Ashore в Европа, тъй като, според Русия, противоракетната отбрана ще ѝ попречи да заплашва НАТО с ядрен удар. 

Ръководителят на службата Микк Маран подчерта, че въпреки разпространението на коронавируса, въоръжените сили на Русия продължават ученията в обичаен режим. Те може да представляват военна заплаха за страната и НАТО. Според него, в отговор на ученията на западните държави Русия ще отработва военни действия срещу НАТО, като подчерта, че те ще се провеждат в непосредствена близост до границите на Естония. Очаква се кулминацията да настъпи в края на лятото, когато Русия ще съсредоточи десетки хиляди военнослужещи към границата с Естония и ще зачестят полетите на военната авиация. 

 

СЕГА ПРИПОМНЯ

 

Русия активно тества нови оръжейни системи, които не се вписват в традиционната рамка на договорите за контрол на оръжията, близо до границите на Норвегия и Финландия. Това показа годишният доклад и на Норвежката разузнавателна служба (NIS), цитиран от Евроактив.

Тестовите площадки са разположени около Баренцово море, Бяло море, Колския полуостров и Нова земя, а голям брой ядрени бойни глави се съхраняват в няколко съоръжения на Колския полуостров.

Докладът посочва, че международните договори за оръжие не са в състояние да следват темповете на оръжейните технологии. Очевидно новият договор СТАРТ, удължен миналата седмица с още пет години от Русия и САЩ, не обхваща системите, които се разработват в момента.

От „значителен риск“ за скандинавския регион, според доклада на NIS, са две ядрени оръжейни системи, известни като Посейдон и Буревестник. Докато се казва, че Посейдон е ядрено задвижван подводен мегадрон, Буревестник е ядрена крилата ракета с глобален обхват и способност да противодейства на бъдещи системи за ПРО.

Още по-тревожно е, че тестът, проведен с Буревестник през 2019 г., е завършил с експлозия и радиационен скок

 

 

Още по темата