Медия без
политическа реклама

Ердоган: В Европа расте културният расизъм срещу мюсюлманите

12 Апр. 2021
Реджеп Тайип Ердоган
ЕПА/БГНЕС
Реджеп Тайип Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в Европа се наблюдава тенденция за увеличаване на културния расизъм срещу турците и мюсюлманите. Той обвини за това "некомпетентни европейски политици", които правили по този начин "опит да прикрият провала си във вътрешната и външната политика", съобщи в. "Хюриет", цитиран от БГНЕС.

"Политиците, които са неуспешни във външната политика и са притиснати в ъгъла във вътрешната политика, се опитват да прикрият своята некомпетентност, като атакуват мюсюлманите и мен. Ислямофобията се превърна в един от най-важните инструменти на западните политици за прикриване на неуспеха им. Последните събития в Европа и начинът, по който европейските медии ги отразяват, доказват нарастването на културния расизъм в континента, където живеят около 6 милиона турци", заяви Ердоган по време на среща с жени и младежки клонове на Международния съюз на демократите, турска неправителствена организация, съставена от турците, живеещи в чужбина. Той допълни, че разрастващата се и укрепваща турска диаспора в различните държави на континента вече се е превърнала в кошмар за някои европейски политици.

"Нарастващата ксенофобия и ислямофобията са отражение на това. Въвеждането на различни модели за исляма под различни заглавия в някои страни в Европа представлява тази нездравословна перспектива", посочи Ердоган и даде за пример Франция, където предстои въвеждане на нови мерки за контрол на религиозния живот.

Според Ердоган престъпленията от омраза срещу различни етнически групи в Европа са се удвоили през последните години, а атаките срещу джамии и религиозни сдружения са се увеличили. Турският президент разкритикува европейските демократи, интелектуалци и учени, че мълчат за тази опасна тенденция.

Турският президент Реджеп Ердоган прецени, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не може да седи наравно с него, когато я прие вчера в двореца си в Анкара заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата