Медия без
политическа реклама

Електрошокът от Путин събудил НАТО от мозъчна смърт

Френският президент предлага мирна конференция в Париж без участието на Русия

31 Май 2023
Еманюел Макрон желае да бъде домакин на мирна конференция за Украйна, но без Русия
Стопкадър от екрана
Еманюел Макрон желае да бъде домакин на мирна конференция за Украйна, но без Русия

Владимир Путин съживи НАТО с нахлуването си в Украйна миналата година, заяви френският президент Еманюел Макрон в Братислава, където участва във форума за глобалната сигурност Глобсек.

"През декември 2019 г. казах остри думи за НАТО", призна Макрон пред репортери, като припомни как тогава е нарекъл западния отбранителен съюз "в мозъчна смърт". "Мога да кажа, че Владимир Путин го събуди с най-лошия възможен електрошок", добави той, цитиран от АФП, и БГНЕС.

Макрон призовава държавите от ЕС да купуват европейски оръжия и наблегна, че европейската отбранителна структура е "необходима" за доверието в блока в дългосрочен план.

"Една Европа на отбраната, един европейски стълб в рамките на НАТО, е незаменима. Това е единственият начин да бъдем надеждни в дългосрочен план", заяви Макрон в Братислава, като добави, че "от нас, европейците, зависи в бъдеще да имаме собствена способност да се защитаваме". 

Макрон е предложил на украинския президент Володимир Зеленски да се свика мирна среща на върха в Париж, но без участието на Русия, съобщи „Уолстрийт джърнал“, като се позова на европейски дипломати. 

Според източниците на вестника Зеленски е поискал от френския си колега още през февруари 2023 г. да помогне за установяването на международни връзки, включително с китайския лидер Си Цзинпин. Дискусията е довела до идеята за свикване на среща на върха във френската столица.

Европейските официални лица възнамеряват да включат в събитието Бразилия, Китай, Индия и Саудитска Арабия. Освен това се очаква на срещата на върха да присъстват президентът на САЩ Джо Байдън и други лидери на водещи държави от НАТО. Конференцията е планирана преди годишната среща на върха на Северноатлантическия алианс през юли. В същото време вестникът отбеляза, че европейски официални лица настояват Киев да промени точките на плана, за да го направи по-приемлив за Индия, Бразилия, Саудитска Арабия и Китай.

"Мирната формула" на Володимир Зеленски, която се състои от 10 точки, бе представена през ноември 2022 г. Сред условията са: изтегляне на руските войски, възстановяване на териториалната цялост на Украйна, ядрена сигурност, освобождаване на всички затворници. Москва отхвърли предложения план, тъй като, наред с други неща,той не признава анексираните региони за руски. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Еманюел Макрон, Глобсек

Още по темата