Quantcast

Медия без
политическа реклама

Експремиерът на Чехия Бабиш е оправдан по делото за измама с европари

Той е един от фаворитите в президентските избори тази седмица

09 Яну. 2023
БГНЕС/ЕПА
Андрей Бабиш в съда на 4 януари т.г.

Съдът в Прага оправда милиардера и бивш министър-председател на Чехия Андрей Бабиш по дело за измама със субсидии от ЕС. Това става само четири дни преди участието му в президентските избори, предава БГНЕС, като цитира АФП.

Бабиш беше обвинен, че е помогнал да се извади фермата му "Щъркелово гнездо" южно от Прага от неговия гигантски холдинг за храни, химикали и медии "Агроферт", за да може да получи субсидия от Европейския съюз в размер на 2 млн. долара.

"Деянието, описано в обвинителния акт, не е престъпление", заяви съдия Ян Сот след произнасянето на присъдата.

68-годишният Бабиш, който беше министър-председател от 2017 г. до 2021 г., отрича да е извършил каквото и да е нарушение, като нарича процеса "политически" преди президентските избори, които започват в петък.

Заедно с бившия високопоставен генерал от НАТО Петр Павел и икономиста Данусе Нерудова, Бабиш е един от тримата фаворити за достигане до втория тур, насрочен за края на януари.

Бабиш, роден в Словакия популист и петият най-богат чех според списание "Форбс", беше обвинен заедно с бившата си съветничка Яна Нагьова, която също беше оправдана. Нито един от двамата не се появи в съда днес.

Бабиш е председател на опозиционната АНО - центристко популистко движение, което през 2021 г. за малко не изгуби парламентарните избори от трипартийната дясноцентристка коалиция, ръководена от настоящия премиер Петр Фиала. АНО все още е начело в проучванията на общественото мнение, като получава около 30-процентна подкрепа.

Бабиш, който е изправен и пред обвинения, че е служил като агент на комунистическата тайна полиция през 80-те години на миналия век, в момента е депутат. През 2017 г. полицията му повдигна обвинения, а през март 2022 г., след като парламентът го лиши от имунитет, му бе повдигнато официално обвинение. 

Бившият министър-председател на Чехия Андрей Бабиш официално обяви в неделя, че се кандидатира на президентските избори през януари, съобщи ДПА, цитирана от БТА.
Днес съдът в Прага откри процеса срещу милиардера и бивш министър-председател на Чехия Андрей Бабиш по обвинение в участие в измама със субсидии от ЕС на стойност 2 млн. долара, предаде БГНЕС.

 

Още по темата