Медия без
политическа реклама

Бившият чешки премиер Бабиш отива на съд заради измама с евросредства

12 Септ. 2022
ЕПА/БГНЕС
Андрей Бабиш

Днес съдът в Прага откри процеса срещу милиардера и бивш министър-председател на Чехия Андрей Бабиш по обвинение в участие в измама със субсидии от ЕС на стойност 2 млн. долара, предаде БГНЕС.

През март Бабиш беше обвинен, че е помогнал за изваждането на фермата му "Щъркелово гнездо" южно от Прага от неговия гигантски холдинг за храни, химикали и медии "Агроферт", за да може тя да получи субсидия, изплащана на малки компании през 2007 г.

Бабиш, който беше министър-председател в периода 2017-2021 г., отрича да е извършил каквото и да е нарушение, като нарича процеса "политически" преди президентските избори догодина, на които се очаква той да се кандидатира.

68-годишният Бабиш, петият най-богат чех според списание Forbes, е обвинен заедно с бившата си съветничка Яна Нагиова.

Изслушването привлече значително внимание, като медиите и обществеността присъстваха на пристигането на Бабиш в общинския съд в Прага днес сутринта.

Противниците му построиха импровизирана затворническа килия от другата страна на улицата, а вътре имаше протестиращ, който носеше маска със снимката на Бабиш.

Бабиш е председател на опозиционното центристко-популистко движение АНО, което едва не загуби парламентарните избори миналата година от трипартийната дясноцентристка коалиция, ръководена от настоящия премиер Петр Фиала. АНО все още е начело в проучванията на общественото мнение, като получи 30,5% подкрепа в проучване на Kantar CZ за Чешката телевизия, публикувано в неделя. Десните Граждански демократи на Фиала са втори с 19,5%, докато правителството се бори с нарастващата инфлация, отчасти подхранвана от скока на цените на енергията след нахлуването на Русия в Украйна.

Бабиш, който е обвинен, че е бил агент на комунистическата тайна полиция през 80-те години на миналия век, в момента е депутат. Парламентът го лиши от имунитет през март, за да подготви обвинителния акт. 

Още по темата