Медия без
политическа реклама

ЕК започна мащабно разследване на "АлиЕкспрес"

Проверява се спазване на забрани на вредни фалшиви лекарства и храни, както и достъпа на малолетни до порнография

15 Март 2024

Европейската комисия обяви, че е започнала официално разследване на онлайн търговеца "АлиЕкспрес" (AliExpress), собственост на китайския технологичен гигант "Алибаба" (Alibaba), заради опасения относно разпространението на незаконно съдържание, предаде Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Комисията започна разследването съгласно Законодателния акт за цифровите услуги (DSA), който влезе в сила на 17 февруари. Широкообхватното законодателство има за цел да контролира технологичните гиганти по отношение на антиконкурентни практики, както и дезинформацията.

Разследването се фокусира върху това дали "АлиЕкспрес" може да е нарушил Законодателния акт за цифровите услуги в области, свързани с управлението и смекчаването на рисковете, с модерирането на съдържанието и вътрешния механизъм за обработка на жалби, с прозрачността на рекламните и препоръчителните системи, с проследимостта на търговците и с достъпа до данни за изследователи, обясни ЕК.

Проблемите, които са обект на проверката, са свързани със спазването на забрани за продажба на вредящи на здравето стоки като фалшиви лекарства, храни и хранителни добавки, достъпа на малолетни до порнографски материали на сайта, използването на "срити връзки", наличието на незаконно съдържание, както и скритата реклама на забранени продукти чрез инфлуенсъри.

Разследването ще се съсредоточи и върху това дали е имало нарушения на Законодателния акт за цифровите услуги, които позволяват на непълнолетни лица да имат достъп до порнографски материали, които според ЕК потребителите все още могат да намерят на платформата.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?