Медия без
политическа реклама

EК ще финансира първите стъпки към Дунав мост - 3

Одобрени са средствата за предпроектно проучване

17 Яну. 2024
Третият мост между България и Румъния ще помогне да се избегнат подобни гледки.
EПA/БГНЕС архив
Третият мост между България и Румъния ще помогне да се избегнат подобни гледки.

Европейската комисия одобри финансирането на предпроектното проучване за нов мост над река Дунав по маршрута Русе-Гюргево, съобщи румънският министър на транспорта Сорин Гриндяну, цитиран от БГНЕС.

Финансирането ще бъде осигурено по линия на Механизма за свързване на Европа (МСЕ), по-специално по компонента за военна мобилност. Гриндяну обяви новината след проведена среща с Катлийн Ан Кавалек, посланик на САЩ в Румъния, и Джордж Цунис, посланик на САЩ в Гърция, пише "Румъния Инсайдър".

"Обсъдихме регионалната свързаност по оста север-юг, с акцент върху връзките между Украйна, Молдова, Румъния, България и Гърция, както и пътните връзки като магистралата за Молдова (Плоещ-граничен пункт Сирет), проекта Виа Карпатия (транснационална магистрална мрежа, свързваща Клайпеда в Литва със Солун в Гърция) в рамките на инициативата "Три морета" и железопътните връзки", каза румънският транспортен министър.

Вчера и българският зам.-министър на транспорта и съобщенията Димитър Николов обяви, че решението на Европейската комисия се очаква до края на януари. Той каза това на регионална конференция по проекта "Европа на Балканите: Общо бъдеще".

По негови думи с румънската страна се работи активно по изграждането на нов мост между Русе и Гюргево, тъй като той е от съществено значение за подобряване на транспортната свързаност по направлението север-юг. Това го поставя сред важните проекти както за България и Румъния, така и за цяла Европа.

Недялков посочи, че след реализацията на тези проекти Русе ще се позиционира по съвършено нов начин на транспортната карта на България. Той отбеляза, че в продължение на години Северна България е изоставала по отношение на инвестициите от европейски фондове. Според него обаче тази тенденция ще се промени още в този програмен период и балансът в икономическото развитие на регионите ще бъде възстановен.

През септември м.г. България и Румъния за пръв път започнаха реални действия за строителството на трети мост над река Дунав. Гова се случи почти двадесет години след обявяването на проекта. Двете страни подадоха съвместен проект пред ЕК за предпроектно проучване на втори мост Русе-Гюргево - комбиниран пътен и жп. 

Транспортният министър Георги Гвоздейков подписа писмо за съвместен ангажимент с румънския си колега, с което двете страни потвърждават позицията, че проектът е приоритетен и двете правителства ще работят за неговото изпълнение.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата