Медия без
политическа реклама

Държавният секретар на САЩ отиде в Африка да тушира руското влияние

Антъни Блинкен пристигна днес в ЮАР, следват ДР Конго и Руанда

07 Авг. 2022
Директно от летището в столицата на Филипините - Манила, където бе на посещение, Антъни Блинкен замина за Южна Африка
Туитър
Директно от летището в столицата на Филипините - Манила, където бе на посещение, Антъни Блинкен замина за Южна Африка

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен започна днес обиколка из няколко африкански държави с цел да се противопоставе на руското влияние на Черния континент. Посещението му е в отговор на обширната обиколка на Африка от руския външен министър Сергей Лавров в края на юли.

Първата спирка на американския държавен секретар е ЮАР - икономическият лидер на континента. Южна Африка остана неутрална по отношение на войната в Украйна, отказвайки да се присъедини към призивите на Запада да бъде осъдено поведението на Москва. Същевременно тя е член на влиятелната група страни БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).

Според американски анализатори Вашингтон сега иска да получи подкрепа за Украйна, независимо от факта, че много африкански правителства не пожелаха да осъдят инвазията на Русия, отчасти поради подкрепата на бившия СССР за африканските освободителни движения през годините, когато континентът отхвърли европейското колониално управление.

Блинкен ще разговаря утре с южноафриканския си колега Наледи Пандор и ще направи изявления относно новата стратегия на правителството на САЩ за Субсахарска Африка. Други теми ще са климатичните промени, търговията, здравеопазването и продоволствената несигурност. Двамата ще "обсъдят текущи и последни развития, свързани с глобалната геополитическа ситуация", се казва още в официалното съобщение.

Миналия месец Държавният департамент на САЩ нарече африканските страни „геостратегически играчи и важни партньори по най-неотложните въпроси на нашето съвремие - от насърчаването на отворена и стабилна международна система до справяне с последиците от изменението на климата, от продоволствената несигурност и глобалните пандемии до оформянето на нашите технологични и икономически фючърси“.

Блинкен, който за втори път е в Африка, откакто зае поста в началото на 2021 г., след ЮАР ще посети още Демократична република Конго и Руанда, които са в конфликт.

Посещението му в ДР Конго има за цел да засили подкрепата за най-голямата страна в Субсахарска Африка, която се бори да преодолее продължилия десетилетия конфликт. В съседна Руанда пък ще опита да сближи отношенията между двете държави (ДР Конго обвинява източната си съседка, че подкрепя конгоанските бунтовници).

Това е трето високопоставено посещение на Африка само в рамките на няколко седмици. В края на юли, докато Сергей Лавров обикаляше Египет, Република Конго, Уганда и Етиопия, френският президент Еманюел Макрон бе в Камерун, Бенин и Гвинея-Бисау. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Африка, САЩ, Антъни Блинкен

Още по темата