Quantcast

Медия без
политическа реклама

Думата даде ход на процедура за отцепване на част от Украйна

Русия възнамерява да признае независимост на сепаратистките ДНР и ЛНР

14 Февр. 2022
ТАСС
Инициативата за признаване на ДНР и ЛНР все още се движи по коридорите на Държавната дума

Комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със сънародниците подкрепи едновременно два варианта на предложения за обръщение на парламента към президента за признаване на Донецката и Луганската народна република като независими държави, предаде ТАСС. Двата документа се намират вече в Съвета на Думата и още утре могат да бъдат разгледани на пленарен дебат.

Инициативата за първия проект е на комунистическата фракция, а на другия - на депутати от "Единна Русия". Лидерът на КПРФ Генадий Зюганов, който в момента е в болница с ковид-19, внесе документа още на 19 януари, а двама заместник-председатели на комисията от "Единна Русия" предложиха по-късно свой вариант. Различното във втория текст е, че се позовава на Минските споразумения за особения статут на двете отцепнически територии в Украйна. Това означава, че парламентът ще трябва да поиска мнение от Външно министерство за правната основа на инициативата.

 

"За всяко от предложенията гласуваха по трима души в комисията. Затова и двете са внесени в Съвета на Думата и утре заедно могат да бъдат подложени на дебати в Държавната дума", казал парламентарен източник на агенцията.

С обръщението си към президента Владимир Путин парламентът ще го призове да признае ДНР и ЛНР като "самостоятелни, суверенни и независими държави".

Още по темата