Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДПС атакува президента Радев в Брюксел

Въпросът към лидера на движението Мустафа Карадайъ коя е неговата родина бил проява на нетърпимост към малцинствата

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Мустафа Карадайъ смята, че въпросът коя е неговата родина нарушава Конституцията на България

Тримата пратеници на ДПС в Европарламента Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели изпратиха писмо до електронната поща на всеки евродепутат в Брюксел с оплакване от президента на България Румен Радев, че е запитал публично лидера на ДПС Мустафа Карадайъ коя е неговата родина. Писмото, видяно от вестник "Сега", е озаглавено "Провокативен акт срещу малцинствата в България".

"Този акт е безпрецедентен в 31-годишната демократична история на България", пишат тримата. "Той предизвика вълна от неодобрение сред българските граждани от турския етнос и мюсюлманите - и не само сред тях - и хвърли сянка върху българския етнически модел на заедност на гражданите".

Към писмото е приложено видео и превод на стенографския запис от публичната част на консултациите на 18 август при президента Радев с представители на ДПС, когато Карадайъ бе запитан коя е неговата родина, след като на 5 юни бе направил двусмислено изявление по този въпрос на прием в Истанбул при турския президент Реджеп Ердоган. Текстът не посочва какво е предизвикало въпроса на държавния глава, а направо стига до следния извод: "Запитването на Радев поставя всъщност под въпрос лоялността на българските мюсюлмани, които са 14% от населението, и пресече червените линии на българския преходен период - етническата търпимост". Според евродепутатите на ДПС "целта на президента Румен Радев е да получи подкрепа във вече започналата неофициално кампания за президентските избори, в които той е кандидат, от националисти, крайнодесни и радикални елементи в българското общество чрез използване на език на омразата".

Движението твърди, че е получило "стотици оплаквания от различни български граждани". Писмото му обвинява президента, че е нарушил чл. 92 на Конституцията на РБ (Чл. 92. (1) Президентът олицетворява единството на нацията.) Партньорите на България в ЕС и НАТО са приканени "да не останат безразлични към тези действия на президента Радев", които според авторите на писмото "могат да поставят под сериозна заплаха демокрацията в България и етническия мир".

РЕЦИДИВ

Това е третото писмо, което същите автори адресират до Европарламента през последния месец. По-рано те се оплакаха два пъти от служебното правителство, назначено от президента Радев, което бе косвена атака и срещу него, без да бъде споменавано името му. Едното оплакване твърдеше, че решението на Министерския съвет от 4 юни за съставяне на "черен списък" на свързаните лица със санкционираните от САЩ трима по Закона Магнитски е представлявало нарушение на основни човешки права, включително и забраната на нечовешко отношение. Тримата евродепутати от ДПС пишат с драматичен тон, че решението е лишило визираните лица "от възможност да задоволяват основните си нужди от вода, храна, електричество, здравни грижи, да получават заплати и пенсии, да плащат данъци и такси и пр".  Това е станало, след като са загубили достъп до банковите си сметки.

Другото оплакване срещу служебното правителство бе заради "натиск върху членове на ДПС по време на предизборната кампания". В него се твърди, че служебното правителство е задължило чрез районните управления на МВР активисти на ДПС да подписват "предупредителни протоколи". Те са ги "възпрели да се включат в изборния процес".

Още по темата