Медия без
политическа реклама

ДПС: 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали

Над 20 000 са вече жертвите на земетресението в Турция и Сирия

09 Февр. 2023Обновена
БНР

По данни на ДПС около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали при разрушителното земетресение, много други са пострадали. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, който е и отговорник за кампанията по дарения и за набавяне на стоки от първа необходимост за засегнатите от труса.

По думите на Ахмедов в района на Адана живеят около 30 000 български изселници, които са заминали за югоизточната ни съседка през 50-те години на 20-и век.

"В този засегнат район около Адана има наши стари изселници. Това са около 30 000 души, някои от тях говорят български език, други са възстановили българското си гражданство", каза Ахмедов.

Жертвите на разрушителното земетресение на турско-сирийската граница и последвалите вторични трусове надхвърлиха 20 000 по последни данни на турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). Броят на загиналите се очаква да продължи да расте. Надеждите да бъдат намерени още оцелели намаляват с всеки изминал час. 

Световната здравна организация заяви, че има опасност от вторично бедствие, което може да навреди на повече хора от първоначалното земетресение. Опасенията са, че без подслон, вода, горива или електричество много от оцелелите и в Турция, и в Сирия могат да загубят живота си.

Броят на загиналите в Турция надхвърли 17 000. По-рано днес президентът Реджеп Ердоган съобщи в пострадалия южен град Газиантеп за 16 500 загинали и над 63 000 ранени. 

Намерено е тялото на издирвания български гражданин в град Искендерун. Все още продължава издирването на 29-годишна жена с двойно гражданство и нейното бебе. Посолството ни в Анкара се е свързало с българка в Кайсери, която иска да напусне страната с петте си деца. От ведомството съобщиха, че ще ѝ бъде указано консулско съдействие.

От другата страна на границата в раздираната от война Сирия жертвите са над 3000. Държавните служители съобщиха, че броят на загиналите в контролираните от правителството райони е 1262 души, докато групата за гражданска защита "Белите каски" съобщи за 1930 загинали в контролираните от бунтовниците райони в северозападната част на страната


Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща спасителните действия да продължат, докато "под развалините не остане никой". Разрушени са около 6000 сгради, каза той. Ердоган обеща спешно подпомагане в размер на 10 000 турски лири (около 530 долара) за всяко пострадало семейство.

В Сирия обстановката e тежка. По данни на правителството засегнатите от бедствието сирийци са около 298 000, като повечето е трябвало да напуснат домовете си, съобщи държавната освдомителна агенция САНА.
Властите са обособили 180 места за спешно настаняване.
Хиляди хора в Сирия все още са в неизвестност, продължава да има и спешна нужда от тежка техника за разчистване на отломките. Дългогодишната гражданска война и международните санкции пречат на оказването на помощ на пострадалите райони.

Сирийците, засегнати от смъртоносните трусове, се нуждаят от абсолютно всякаква хуманитарна помощ, заяви специалният пратеник на ООН в Сирия Гайр Педешен. 4,5 милиона души в Северна Сирия разчитат почти изцяло на хуманитарна помощ. Регионът, контролиран от опозицията, е дом на милиони хора, които са били разселени заради 12-годишната гражданска война.


В понеделник сутринта районът по границата между Турция и Сирия беше разлюлян от земетресение с магнитуд 7,7. Оттогава регионът преживя стотици вторични трусове, включително земетресение с магнитуд 7,5 в понеделник следобед.

БЕЗПЛАТНИ РАЗГОВОРИ

Втори мобилен оператор у нас обяви, че временно предоставя безплатни разговори с Турция и Сирия в опит да подпомогне клиентите си. "От днес до 15 февруари за всички наши частни клиенти на фиксирани и мобилни абонаментни услуги осигуряваме по 1000 минути за международни разговори към двете страни, засегнати от земетресението, както и безплатен роуминг за всички наши частни абонати на мобилни абонаментни услуги в Турция", обяви Виваком.

Такъв жест вече направи компанията A1.

Още по темата