Медия без
политическа реклама

Червеният кръст преговаря за освобождаването на 50 заложници на "Хамас"

Засега бяха освободени две израелски гражданки

23 Окт. 2023Обновена
Военното крило на "Хамас" - бригадите "Иззедин ал-Касам", съобщи, че освобождава нови двама заложници. Това са Йохевед Лифшиц и Нурит Ицхак
Военното крило на "Хамас" - бригадите "Иззедин ал-Касам", съобщи, че освобождава нови двама заложници. Това са Йохевед Лифшиц и Нурит Ицхак

Червеният кръст преговаря за освобождаването на до 50 заложници, взети от бойци на Хамас в Ивицата Газа, съобщи i24news. Както пише порталът i24news, позовавайки се на източник в ивицата Газа, в близките часове може да бъде постигнато споразумение за освобождаването на 50 заложници с двойно гражданство. Сделката ще се състои, ако „не възникнат нови пречки“, отбелязва порталът.

Военното крило на "Хамас" - бригадите "Иззедин ал-Касам", съобщи тази вечер, че освобождава само нови двама заложници. Това са две израелски жени - Йохевед Лифшиц и Нурит Ицхак. Смята се, че те са били заменени за гориво. Тяхното освобождение се очакваше още в неделя вечерта.

Преди няколко дни "Иззедин ал-Касам" освободи двама американски граждани - майка и дъщеря - Джудит и Натали Раанан. Тази стъпка беше предприета от екстремистите и след това Израел разреши отварянето на КПП "Рафа".

Катар играе решаваща роля в преговорите, които се водят с участието на Червения кръст, пише i24news. Израел не участва официално в тях, но се съобщава, че ЦАХАЛ не е нанасял удари по ивицата Газа през последните часове.

Източник на Haaretz също потвърди, че са проведени преговори за освобождаване на заложниците, като добави, че има вероятност по-малко от 50 души да се върнат от ивицата Газа.

Общо, според израелските отбранителни сили, 222 души са държани в плен от бойци на "Хамас". Сред тях, според говорителя на ЦАХАЛ Даниел Хагари, има много чужди граждани.

Засега няма официално потвърждение на информация за преговори за освобождаване на заложници.

Нетаняху, Галант и Халеви излязоха със съвместна декларация

Израелският премиер Бениамин Нетаняху, министърът на отбраната Йоав Галант и началник щаба на ЦАХАЛ генерал-лейтенант Херци Халеви изненадващо излязоха със съвместна декларация, която очевидно има за цел да обясни на обществеността, че те мислят в една посока.

“Министър-председателят, министърът на отбраната и началникът на щаба работят в тясно и пълно сътрудничество денонощно, за да доведат държавата Израел до пълна победа над “Хамас”, се казва в изявлението. “Има пълно взаимно доверие и ясно единство на целите между министър-председателя Нетаняху, министъра на отбраната и началника на щаба. Молим медиите да бъдат отговорни и да избягват неверни публикации, които само вредят на нашето единство и сила”, допълват тримата лидери. На практика така те опровергават информацията в израелските медии, според които тримата имат различни виждания за продължаването на операцията “Железни криле” - израелският отговор на атаката на “Хамас” от 7 октомври.

Веднага след декларацията министърът на отбраната Йоав Галант повтори: "Операцията на Израел в Газа ще включва атаки по суша, море и въздух".

НЕЖЕЛАНИ БЕЖАНЦИ

Египет предложи да се създадат лагери за бежанци от Ивицата Газа, които да се намират вътре в зоната - до град Рафа. Това съобщава вестник Al Araby Al Jadeed. Лагерите ще бъдат разположени на 3 км от границата с Египет, а дейността им ще се контролира от Кайро.

Египетските власти категорично отказват да приемат бежанци от Газа на своя територия в Синайския полуостров. Те обаче правят всичко възможно да вкарат хуманитарна помощ за нуждаещите се разселени хора, бягащи от северната част на ивицата. 

В същото време източниците подчертават, че бежанци в тежко състояние ще бъдат евакуирани в египетски болници, за да им се осигури качествена медицинска помощ. Все още няма официални коментари от Кайро по този въпрос.

Газа бе управлявана от Арабска република Египет до Шестдневната война през 1967 г. От 1994 г. тя е част от Палестинската автономия, а от 2007 г. е тотално под контрол на "Хамас".

На фона на ескалацията в Близкия изток Европейският съюз и Египет ускориха работата по споразумение за ограничаване на миграцията и финансовата подкрепа за тази държава, това пък съобщи "Файненшъл таймс".

На среща на върха в Кайро на 21 октомври представители на ЕС, включително заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, обсъдиха споразумение с египетската страна, насочено към намаляване на потока от мигранти от Близкия изток към Европа. ЕС планира да предостави на Египет средства за борба с безработицата и преход към възобновяеми енергийни източници, което от своя страна ще помогне за подобряване на икономическата ситуация в страната и ограничаване на по-нататъшната миграция.

ИЗПАРИЛАТА СЕ РАКЕТА

Радикалното палестинско движение "Хамас" обясни, че израелската ракета, ударила болница в Газа, се е "изпарила", писа днес в. "Ню Йорк таймс".

Журналистите на изданието поискаха от представителите на движението да предоставят всички налични доказателства в полза на факта, че ракетата действително е поразила болницата. "Ракетата се е разтворила като сол във вода. Тя се изпари. Нищо не остана", заяви говорителят на Хамас Гази Хамад пред вестника в отговор на искането.

Световните медии са разпространили новината за удара по болницата в Газа веднага след като тя е била съобщена от медиите в Газа. Израел отрича обвиненията на противника, но те са подкрепени от арабските държави. След няколко дни властите в Газа промениха версията си за случилото се. Първоначално представителите на Газа и "Хамас" твърдяха, че при удара са загинали от 500 до 833 души, а сега най-често се назовава числото 471 загинали. Експлозията, както се оказа, е станала не в самата болница, а на нейния паркинг, посочва вестникът.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Рафа, лагер, бежанци, Газа, Египет