facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Чавушоглу уведоми Захариева за ситуацията в Източното Средиземноморие

Разговорът се проведе ден преди Съвета по външни работи на ЕС, посветен на конфликта между Анкара и Атина
3 392
 facebook

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е провел телефонни разговори със своите колеги от България, Унгария, Литва, Естония, Италия и Финландия. Това потвърди самият той на официалната страница на външното министерство на югоизточната ни съседка във "Фейсбук".

Според Анадолската агенция специална тема на разговорите на Чавушоглу с колегите му от Унгария, България и Литва е била ситуацията в Източното Средиземноморие, предава bTV.

Дискусиите са проведени преди извънредния Съвет по външни работи на ЕС, по време на който ще бъде дискутирано нарасналото напрежение между Атина и Анкара, след като Турция обяви, че ще продължи с проучванията и сондажите в региона.

Малко по-рано през деня турският президент Реджеп Ердоган обвини Гърция в разпалване на конфликт и призова ЕС към справедливо отношение към Анкара.

"Няма никаква логика в претенциите на Гърция за юрисдикция върху остров Мейс, който е на 580 километра от континентална Гърция, и само на 2 км от турските брегове", посочи Ердоган по време на конференция на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Като част от дейностите по проучване на въглеводороди в страната на 10 август 2020 г. Турция издаде NAVTEX (навигационен телекс), като обяви, че нейният кораб "Орудж Реис" ще започне нови сеизмични изследвания в Източното Средиземноморие.

Решението на Турция беше оповестено след споразумението за морските граници между Гърция и Египет, които го подписаха само ден, след като Турция заяви, че ще отложи дейностите си в региона в знак на добра воля и вследствие посредническите усилия на Германия.

Анкара обяви, че не признава споразумението, и изпрати "Орудж Реис" да продължи своята дейност в зоната на континенталния шелф на Турция.

Корабът ще продължи проучванията в Източното Средиземноморие до 23 август, заедно плавателните съдове "Чингис Хан" и "Атаман".

Турция последователно оспорва едностранното сондиране от страна на Кипър в Източното Средиземноморие, твърдейки, че Севернокипърската турска република също има права върху ресурсите в района.

Решението на Турция да обяви нови проучвания в Източното Средиземноморие предизвика тревога в Гърция, която в отговор на тези действия постави в бойна готовност военноморския си флот.

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Протести обхванаха центъра на Лондон след затягане на COVID-мерките

19.09.2020

Обновена

2786 23
Пореден турски гражданин е експулсиран след разговор Борисов-Ердоган

19.09.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

7959 25
Циклонът Янос взе две жертви в Гърция

19.09.2020

Обновена

2153 4

Коментари

Stern

Няма никаква логика в претенциите на Гърция за юрисдикция върху остров Мейс, който е на 580 километра от континентална Гърция

 

Що не пробвате тази логика около Хаваите, които са на 4000 км. от континенталните щати?

 

ПП: Фльор на чия страна е? Разбра ли се, че е доста сложно - с гърците седим на една маса, но пък Ердо Му е много скъп на сърцето; даже се оказахме единствената православна държава, която се сниши по въпроса за Св.София.

venstar

Да добавим към списъка и Фолклендските острови и всички ексклави като Гибралтар, Сеута и към тях една камара островчета, намиращи се на майната си от метрополията.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Няма никаква логика в претенциите на Гърция за юрисдикция върху остров Мейс, който е на 580 километра от континентална Гърция

 

Предполагам, че става дума за остров Кастелоризо (Мегисти), един от Додеканезките острови, който наистина е на два километра от турския бряг. 

Което не му пречи да бъде гръцка територия, а значи - трябва да има разграничение на съответните зони между двете държави. 

Ъ-Доган май хептен не разбира, че и островите са национална територия, а не само континенталните части.

geo_19

Ами то си има разграничение:

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a8/Kastelorizo.svg/1920px-Kastelorizo.svg.png

Yellow Jacket

За Фльор проблемът започва от там - дали е разбрала какво и говорят.

Нататък става още по сложно.

Epikur

👍

редник

Щом островът е гръцки, то това не го ли прави част от ЕС и не следва ли ЕС да го защити?...

geo_19

А, не. Защита се полага на НАТО. Има там един чл. 5

ppipi7766

Унгария, България и Литва

 

Все "тигри", стари владетели на световния океан, имат какво да кажат по въпроса по морските права, все пак те са ги писали.

Особено Венгрите, столетен владетел на еЕзерото Балатон - с малки несъществени прекъсвания.

inventus

Биха могли да се разберат и заедно да разработят газовото находище ако го открият. И без друго за гърците ще е трудно да транспортират газ до своя територия. А турският брят на два километра . Могат и тръби да сложат до там. Но и едните и другите са дървени глави и не си отстъпват. На края ще се сбият и ще въвлекат и ЕС в това.

словата МИ

Биха могли да се разберат, но Турция е сключила договор за разработка на находището с ВР, а Гърция с ENI и ТОТАL.

А колкото до пристанище, което би могло да обслужва, пристанището в Бейрут беше най удобното.

Беше.

inventus

То находището още не е открито...дето се вика рибата в морето те турили тиганите на огъня! Договори били подписали. Ще им загори олиото види се...

словата МИ

Според италианската военноморска карта, съгласно която Турция след загубата в Либийската война с Италия 1911г. предава на същата Додеканезите,  о. Кастелоризо се пада в акваторията на Средиземно море, и не принадлежи към егейските острови и Додеканезите.

1947г. Италия предава дванадесетте острова на Гърция, като обезщетение за окупацията и по време на ВСВ,  въз основа на тази карта и договора от 11та година.

До 2009г.о.Кастелоризо не представлява никакъв интерес нито за Гърция, нито за Турция, и по негласно споразумение е ползван и от двете страни.

2007-8ма година норвежки изследователски кораб открива залежи на природен газ в земните недра под дъното  на източно Средиземно море, и се почна - островът мой, не, островът мой.

Мже би двете страни трябва да седнат на масата за преговори, и да сключат нов договор помежду си, още по вече че старият, сключен между Италия и Турция, май вече е с изтекъл срок на валидност.

mi6osp.

Пак питам: при военни действия между Гърция и Турция ние като върли натовци от коя страна на фронта ще воюваме.?

Захариева ще отговори " И двете! “ 

словата МИ

Ние си имаме вътрешна политическа криза, и не можем да се занимаваме сега с чуждите проблеми.

pasamaz

Не, тя ще клепне мигли, ще се насълзи (подмокри) и след бегъл поглед към публиката ще промълви "ние сме за световен мир". 

Ференги

Зорът не е само за находища, а също така и за трасета.

А чии са правата върху всяка една точка от тези води... това е доста сериозен въпрос.

Едно добро четиво, за който има време и търпение, има една добра таблица, коя държава какви води е заявила:

https://ec.europa.eu/maritimeaffairs/sites/maritimeaffairs/files/docs/body/maritime-zones-mediterranean-report_en.pdf

 

Турция явно залага много на тази зона, още повече, че почти спря да купува газ по ТП:

Турция, некогда второй по объемам клиент «Газпрома», отказалась от российского газа практически полностью: в июле в страну были прокачаны мизерные 2 млн кубометров - в 585 раз меньше, чем в тот же месяц год назад.

https://www.finanz.ru/novosti/aktsii/cena-rossiyskogo-gaza-v-evrope-rukhnula-do-minimuma-bolee-chem-za-20-let-1029488619

Нищо чудно, след като Газпром иска да получава 228$ при положение, че продава същите 1000м3 в Европа за 82$.  В статията има и други интересни данни, за жалост темата под продажбата на последния дял в Овергаз е заключена. Защо ли....  а всъщност на кой ли му пука все още....

usmivko

Според мен става въпрос за турските сонди yavuz и oruc reis, които работят на запад от Кипър и за които Турция претендира да са в нейната ИИЗ.

https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/shipid:371636/zoom:7

 

Интересно ми е защо никой в България не повдига въпроса с турската сонда Фатих, която от месец работи на 50-60 км. от българската ИИЗ до находищата Терес и Хан Аспарух.

https://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:371651/mmsi:271046008/imo:9503770/vessel:FATIH

 

Борисов се биеше в гърдите преди две години, че проучвал за нефт и газ и ще е много странно ако Турция открие залежи точно там.

Ференги

Защото работи в турската ИИЗ:

https://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S0964569115300351-gr5.jpg

Бонжуар

Уведомена от Високата порта, Фльор без да се замисли ще отлети в Брасълс да си набави нови басмички за есенния сезон. За трудовата борса. 

Льо Клер

И сега Захариева уведомена, уважена. Колко му трябва на човек - и вече доволна.

Bacho Кольо

Четв., 13/08/2020 - 17:36

Yellow Jacket

За Фльор проблемът започва от там - дали е разбрала какво и говорят.

Нататък става още по сложно.

Ако е така, както си го описал, бих бил поне малко оптимист за външната политика на Блгария. Но, чини ми се, ситуацията е малко по-трагична - за т.н. Фльор поредният гръцко-турски конфликт е далеч по-маловажен от ежедневния избор на шарена рокля.

Льо Клер

👍 Май, така ще дойде работата. 😣

Влез или се регистрирай за да коментираш