Quantcast

Медия без
политическа реклама

Част от севернокорейската космическа ракета се взривила пътьом

Първата степен експлодирала след отделянето си, показва видеозапис

23 Ноем. 2023
ЕПА/БГНЕС
Изстрелването на ракетата "Чолима-1" на 21 ноември 2023 г.

Една от степените на ракетата носител на севернокорейски разузнавателен спътник се е взривила при отделянето си след изстрелването във вторник, показва видеозапис на южнокорейска астрономическа обсерватория, предадоха Ройтерс и БТА. Експерти смятат, че това може да е било преднамерено унищожение с цел да се предотврати намирането на ракетната степен, допълва агенцията.

Във вторник Северна Корея обяви, че успешно е извела в орбита първия си разузнавателен спътник, след като двата предишни опита тази година бяха неуспешни - при тях ракетите се разбиха по време на полета. Сегашният видеозапис е направен от камера, която южнокорейският университет "Йонсей" използва за наблюдение на падащи звезди. Експерти информират, че видеото показва как ракетата носител "Чолима-1" пресича небето и от нея се отделя една степен. В този момент намираща се под нея друга степен пада и след няколко секунди избухва в пламъци, като във въздуха политат отломки.

One of the stages of North Korea's satellite launch rocket exploded after separation on Tuesday (November 21), video captured by an South Korean astronomy ob...

"Този път изглежда, че те са взривили първата ракетна степен във въздуха", казва за Ройтерс Бьон Йон-ик, преподавател по астрономия в университета "Йонсей". "Не сме виждали да се предприема подобна мярка при предишните опити за изстрелване на спътник и целта би могла да бъде да се попречи на властите в Южна Корея и САЩ да открият падналата ракетна степен, която е снабдена с нов двигател", добавя той.

Марко Лангбрук, експерт по спътниците в техническия университет "Делфт" в Нидерландия, е на мнение, че видеозаписът показва първата и втората степен на ракетата носител, като първата степен се взривява след отделянето от втората. "Това със сигурност е необичайно", казва Лангбрук за Ройтерс, като отбелязва, че повечето ракетни степени са оставяни да паднат в морето след отделянето си.

Не може да се твърди със сигурност дали случилото се е преднамерено или е случайност, но Северна Корея е казвала, че е задействала механизъм за самоунищожаване по време на последното изстрелване през август като предпазна мярка, след като ракетата се разбила, посочва Лангбрук. "Имам чувството, че е напълно вероятно взривяването да е преднамерено, за да се предотврати намирането на запазилата се ракетна степен от Запада", допълва експертът.

Южнокорейската армия се опитва да намери останки от ракетата носител, които да бъдат изследвани, заяви министерството на отбраната на страната пред парламента днес. Министерството отказа коментар както във връзка с видеозаписа, така и относно информациите за умишлено унищожение.

След като първата ракета "Чолима-1" падна в морето между Корейския полуостров и Китай през май, военноморските сили на Южна Корея и САЩ успяха да намерят части от нея, в това число полезния товар на носения от нея сателит, който обаче според експертите не е бил "годен за военна употреба", припомня Ройтерс.

Намирането на части от ракетата носител би осигурило ценна разузнавателна информация за нейните характектирики и компоненти, твърдят експерти, а Южна Корея обвини Русия в оказването на техническа помощ на Северна Корея за изстрелването. Москва отхвърли твърденията за каквото и да е военно сътрудничество с Пхенян, но през септември руският президент Владимир Путин публично обеща да помогне на Северна Корея в производството на разузнавателни спътници, припомня Ройтерс.

Ключови думи:

Северна Корея, ракета

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?