Медия без
политическа реклама

Част от Молдова поиска помощ от Русия

САЩ изразиха твърда подкрепа за териториалната цялост на Молдова

28 Февр. 2024Обновена
Приднестровието, което е част от Молдова, може да се превърне във втори руски фронт, ако Путин приеме искането на депутатите от Тираспол

Конгресът на депутатите от самообявилата се Приднестровска молдовска република, който се провежда в Тираспол за първи път от 18 години, се обърна за помощ към Русия заради "икономическата блокада" от страна на Молдова. 

"В условията на засилващ се натиск от страна на Молдова, Приднестровието иска от Русия да предприеме мерки за защита на региона, в който постоянно пребивават над 220 000 руски граждани".

Обръщението е адресирано до Съвета на федерацията и Държавната дума на Руската федерация. Приднестровци се позовават на "уникалният положителен опит на руските мироопазващи сили на Днестър, както и статутът на гарант и посредник в преговорния процес", се казва в проекторезолюцията.

"Молдова фактически разгърна икономическа война срещу Приднестровието, като умишлено създаде предпоставки за многомилионен бюджетен дефицит", се казва в документа. Същевременно конгресът се обърна към ООН, ОНД и други международни организации с молба да предотвратят "по-нататъшното изостряне на отношенията между Кишинев и Тираспол" и да "помогнат за възстановяване на диалога".

По-рано медиите съобщиха, че Путин може да направи изявление утре във връзка с конгреса на приднестровските депутати.

Приднестровската молдовска република обяви своята независимост от Молдова през 1992 г. в резултат на гражданска война, в която участваха руски войски. Самопровъзгласилата се държава не е призната за независима от нито един член на ООН. Молдова смята територията за окупирана от Русия, въпреки че няма граница с Руската федерация. Според информация от 2017 г. в Приднестровието живеят около 500 000 души, като 220 000 от тях имат руско гражданство. То се дава от Москва по опростена схема.

 

Опровержение

По-късно стана ясно, че правителството на Молдова отхвърля ''пропагандните изявления'', идващи от Приднестровието, след като представители на проруски сепаратисти в региона призоваха Русия за ''защита'', съобщиха от правителството, предаде БГНЕС, като се позовава на АФП.

Правителството "отхвърля пропагандните изявления, идващи от Тираспол, и припомня, че Приднестровският регион се възползва от политиките на мир, сигурност и икономическа интеграция с Европейския съюз, които са от полза за всички граждани", написа в Telegram вицепремиерът на Молдова Олег Серебрян. 

 

САЩ обявиха подкрепа за Молдова

"САЩ твърдо подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Молдова в рамките на нейните международно признати граници - заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър. - Като се има предвид все по-агресивната и дестабилизираща роля на Русия в Европа, ние следим много внимателно действията на Русия в Приднестровието и по-широката ситуация там".

Милър призова правителството на Молдова и фактическите власти в Приднестровието да "работят заедно и да намерят решения на неотложните проблеми на общностите от двете страни на Днестър".

Ключови думи:

Приднестровие, Русия

Още по темата