Медия без
политическа реклама

България ще издава шенгенски визи за руски граждани от 1 април

Заявленията ще бъдат обработвани в консулските ни служби в Москва и Санкт Петербург

15 Март 2024
От посолството на България в Москва са категорични, че времето за чакане за подаване на документи за визи от руски граждани ще бъде същото като в другите страни от Шенген.
Уикипедия
От посолството на България в Москва са категорични, че времето за чакане за подаване на документи за визи от руски граждани ще бъде същото като в другите страни от Шенген.

От 1 април България ще започне да издава шенгенски визи на руски граждани. Това съобщиха пред ТАСС от посолството на страната ни в Москва. Заявленията за шенгенски визи от руски граждани ще бъдат обработвани от консулската служба на посолството ни в руската столица и генералното консулство в Санкт Петербург. От дипломатическата ни мисия в Русия подчертаха, че времето за чакане на опашката за подаване на документи "ще бъде същото като в другите страни от Шенген".

Руските туристи ще могат да ползват краткосрочни национални визи тип С, които са издадени до 31 март т.г. само за влизане в България, както и пътуване до Румъния и Кипър. Издадените до края този месец дългосрочни визи тип D - с разрешение за пребиваване на територията на страната над 90 дни, ще позволяват краткосрочни пътувания в други страни от Шенгенската зона.

Новите мерки за издаване на документи от българското посолство в Москва за руски граждани е свързано с приемането на страната ни, както и на Румъния в Шенген по въздух и вода от 31 март. От 1 април отпадат проверките по вътрешните въздушни и морски граници на ЕС за български граждани, като засега те остават в сила за сухопътните граници.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата