Quantcast

Медия без
политическа реклама

България попари последната надежда на РС Македония за ЕС тази година

София потвърди ветото си за започване на присъединителни преговори със Скопие, но остана изненадана

17 Дек. 2020Обновена
Дойче веле
Македонското знаме се вее по церемониален повод пред сградата на Еврокомисията в Брюксел

България попари последната надежда на РС Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС до края на тази година. На вчерашния комитет на постоянните представители (КОРЕПЕР) тя отказа да вдигне ветото си за приемане на преговорна рамка. Разочарованието в Скопие е огромно, защото отказът съвпада с 15-годишнината, откакто Македония е призната за страна кандидатка и откакто чака начало на преговори. На 17 декември 2005 г. тя бе първата от държавите в Западните Балкани, която заедно с Хърватия получи такъв статут. Но Хърватия е член на ЕС от 2013 г., докато Македония още не е започнала преговори. 

"Правителството на Република Северна Македония и в този случай, по повод заключенията на Комитета на постоянните представители (COREPER) изразява своето разочарование, че ЕС не намери начин да вземе положително решение относно приемането на преговорната рамка, което би направило възможно провеждането на първата междуправителствена конференция между ЕС и Северна Македония до края на 2020 г. по време на германското председателство на ЕС", се казва в официално изявление, цитирано днес от БГНЕС.

"За съжаление, ветото на България беше потвърдено, с което не разрешава начало на преговорите на нашата страна с ЕС, въпреки че според всички доклади на европейските институции, ние изпълняваме всички критерии за приемане на преговорната рамка и за провеждане на първата междуправителствена конференция за започване на преговори", се казва още в съобщението.

"България и ЕС повтарят грешката по отношение на Северна Македония. Историческата грешка от 2019 г. сега е огромна геостратегическа грешка на ЕС. Излъгани бяха оправданите очаквания на нашите граждани, подхранвани от окуражаването от страна на ЕС и от държавите-членки. Разклатено е доверието на голяма част от гражданите на всички държави от Западните Балкани. Тази грешка е мотивация за още по-сериозно проникване на интересите на трети страни в сърцето на Европа", заявяват от македонското правителство.

"Исканията на България не са изненадващи, но тяхната упоритост по отношение на позиции, които нямат нищо общо със стратегически важния въпрос за разширяването на ЕС, няма да промени нашето мнение, че по въпросите на идентичността не се преговаря. Оставаме ангажирани с диалога със София и търсенето на взаимно приемливо решение. Имаме готовност да разясним, ако е необходимо, някои въпроси, но нашите позиции са известни и публично потвърдени: Ние сме македонци, които говорят македонски език. Македонската идентичност не се обсъжда и за нея не се преговаря." В позицията на правителството се заявява, че страната винаги ще се бори с речта на омразата.

"Провокациите не са в интерес на никого и трябва да поддържаме цивилизован и европейски диалог на всички нива. Нека не влизаме в полето на обиди, обвинения и реч на омразата, които няма да донесат нищо добро за никого, най-малко за македонския и българския народ. С още повече вяра, ангажираност и единство ще се посветим на изграждането на европейски стандарти у дома“, се казва в заключение в позицията на правителството на Северна Македония.

ВЕРИЖНА РЕАКЦИЯ

Българското Министерство на външните работи огласи днес объркана позиция за вчерашното заседание и днешния Съвет по околна среда. То изразява изненада, че "две държави" (Чехия и Словакия) са се противопоставили на уж договорена вчера добавка към Заключенията на Съвета. "В заключенията, по настояване на България, бе добавено изречение за важността на договорите на Република Северна Македония с България и Гърция, както и че тяхното прилагане ще доведе до край на всички претенции, основани на грешно интерпретиране на историята. По време на заседанието заключенията бяха одобрени от всички", твърди министерството. То изразява съжаление, че "заключенията на Съвета на ЕС по Процеса на асоцииране и стабилизиране бяха неочаквано блокирани от две държави членки без обяснение по време на днешния Съвет на ЕС "Околна среда". 

Министерството не обяснява защо е възникнал такъв проблем на Съвет на ЕС, който се занимава с въпроси на екологията и не би трябвало да има отношение към разширяването на ЕС. То се обсъжда обикновено в друг формат на Съвета, който събира министрите по европейските въпроси. На днешното заседание България е била представена на ниско равнище. Вместо министър или поне заместник-министър на околната среда е пратила Иванка Ташева -  заместничката на постоянния представител в ЕС (посланика) Димитър Цанчев.

Още по темата