Медия без
политическа реклама

България и още 8 страни поискаха повече американски войници и техника

Според тях така ще се спре дестабилизиращото поведение на Русия

01 Апр. 2023
Години наред вече български и американски военни правят съвместни учения
Министерство на отбраната
Години наред вече български и американски военни правят съвместни учения

Страните от източния фланг на НАТО, сред които и България, призоваха за засилване на военното присъствие на САЩ в региона, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това стана след срещата на срещата на външните министри на държавите от т. нар. Букурещка деветка (Б-9) в полския град Лодз. Форматът включва България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обеща, че страната му ще предостави допълнителна военна помощ на членовете на Северноатлантическия договор (НАТО) в Централна и Източна Европа на фона на опасенията за увеличения брой на руски войски близо до границата й с

Агенцията отбелязва, че те са отправили своя апел броени месеци преди една от тях - Литва, да приеме срещата на върха на алианса през юли.

Трябва да направим всичко необходимо, "за да увеличим американското присъствие в нашия регион, на източния фланг (на НАТО), що се отнася до войници и военна техника", заяви румънският министър на външните работи Богдан Ауреску след среща с колегите си.

Той се аргументира, че "солидната отбрана" ще послужи като "силен възпиращ фактор" пред "дестабилизиращото поведение" на Русия. "Това е единственият език, който Русия разбира", подчерта Ауреску.

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна днес с лидерите на страните от т. нар. Букурещка деветка (Б-9), за да демонстрира подкрепа за тяхната сигурност, предадоха Ройтерс и БТА.

Румънският външен министър призова по-конкретно за "повече противовъздушна отбрана, по-голям зенитен капацитет на територията (на страните от Б-9 и) повече средства за наблюдение и разузнаване".

Държавите от източния фланг на НАТО също така обещаха допълнителна подкрепа за Украйна, за да отблъсне руските нашественици.

"Приоритет от сега нататък е да помогнем на Украйна да спечели тази война", изтъкна Ауреску. Той даде да се разбере, че страните от Б-9 подкрепят присъединяването на бившата съветска република към НАТО.

Когато в средата на ноември се разбра, че на пристанището в Александруполис акостира огромен американски транспортен кораб, от който свалят голямо количество бойна техника, новината мина почти незабележимо. А определено не е за подценяване.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата